Линта: Србија да уложи протест ЕУ због лика Тесле на хрватским кованицама евра

Танјуг
Линта: Србија да уложи протест ЕУ због лика Тесле на хрватским кованицама евра

БЕОГРАД - Предсједник Савеза Срба из региона Миодраг Линта сматра да Србија треба да уложи протест Европској унији због одлуке Хрватске да се лик Николе Тесле нађе на хрватским кованицама евра.

-У питању је један од многих срамних, перфидних и лицемерних покушаја Хрватске да присвоји славног српског научника Николу Теслу и да га прогласи Хрватом и за највећег хрватског проналазача, упорно негирајући историјску чињеницу да је Тесла био Србин и да га читав свет препознаје као Србина - навео је Линта у изјави за јавност.

Линта каже да чињенице показују да се Никола Тесла родио 1856. године у Војној Крајини, која је била једна од покрајина у Хабсбуршкој Монархији и гдје је српски народ био у великој већини.

-Војна Крајина је до укидања 1881. године била под директном аустријском управом и у време Теслиног рођења није имала никакве везе са Хрватском - навео је он.

Подсјећа да је Теслин отац био православни свештеник и да је Никола крштен у српској православној цркви Светих Петра и Павла у Смиљану, а да је мајка Георгина рођена у Томингају у породици српског православног свештеника Николе Мандића и Софије Мандић, рођене Будисављевић, и да је Никола од оца и мајке научио српски језик као свој материњи језик.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана