Линта: Нема воље да се казни злочин над Србима ни након три деценије

Srna
Foto: Arhiva

БЕОГРАД- Предсједник Савеза Срба из региона Миодраг Линта истакао је да ни три деценије након страдања Срба из Мостара и долине ријеке Неретве нема воље надлежних да се расвијетли судбина 83 нестала Србина и да се процесуирају ратни злочини над српским цивилима и ратним заробљеницима.

Он је указао да су преостали Срби у Херцеговачко-неретванском кантону сада у веома тешком положају и диксриминисани, што потврђује и чињеница да не могу да се запосле у институцијама и јавним предузећима.

Пред најездом хрватских и муслиманских војних и паравојних формација током јуна 1992. године, напомиње Линта, протјерано је више од 30.000 Срба из долине Неретве, односно Мостара, Коњица и Чапљине, а више од 400 их је убијено или се води као нестало.

"Хрватска војска, ХВО и ХОС на челу са генералом Јанком Бобетком покренули су велику војну акцију која је трајала од 7. јуна до 26. јуна 1992. године с циљем етничког чишћења српског народа са тог подручја", навео је Линта.

Он истиче да је 15. јуна 1992. године запаљена, а нешто касније и минирана, Саборна црква Свете Тројице у Мостару, а након тога и сви православни храмови у долини Неретве, саопштено је из Савеза Срба из региона.

"Имовина протјераних Срба је систематски опљачкана или уништена. Током крвавог јуна 1992. године горјело је све што је српско. На подручју Мостара у току рата постојало је 10 логора и 28 објеката у којима су Срби затварани, звјерски мучени и убијани", навео је Линта.

Он истиче да нема адекватне казне за убиства, прогоне и мучења заробљених Срба у долини Неретве.

"Четири припадника ХОС осуђена су на 24 године затвора за злочине почињене 1992. у логору Дретељ код Чапљине и Војној амбуланти у Мостару", напоменуо је он.

Линта наводи да, према последњем попису становништва, у Мостару данас живи свега око 4.000 Срба а прије рата их је било више од 30.000 Срба.

"Највећи дио српске имовине и даље није обновљен. Многи Срби су продали своје станове и куће, али неки још желе да обнове и сачувају своја огњишта", додао је Линта.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана