Линта: Милошевић да не пређе "црвену линију"

Срна
Линта: Милошевић да не пређе "црвену линију"

БЕОГРАД - Предсједник Одбора Народне скупштине Србије за дијаспору и Србе у региону Миодраг Линта позвао је потпредсједника Владе Хрватске из редова Срба Бориса Милошевића да "не прелази црвену линију својим учешћем на прослави Олује и да не пљује у лице посебно протјераним и убијеним Србима и члановима њихових породица".

Линта је као срамну и апсолутно неприхватљиву оцијенио најаву Милошевића да ће отићи у Книн на прославу злочиначке акције "Олуја" и нагласио да Милошевић мора знати да ће тим изазвати велико огорчење и незадовољство посебно протјераних Срба, али и читавог српског народа.

"Апсолутно је неприхватљиво да Борис Милошевић 5. августа буде у Книну, гдје највиши хрватски званичници заједно са представницима Католичке цркве, ветерана и других Хрвата сваке године славе етничко чишћење и страдање крајишких Срба", рекао је Линта.

Он је као велику лаж оцијенио тврдњу Милошевића да ће његов најављени одлазак у Книн за прославу "Олује" побољшати положај преосталих Срба у Хрватској, саопштено је из Савеза Срба из региона, чији је Линта предсједник.

"За протјеране Србе, српске повратнике и породице несталих Олуја и даље траје јер нису остварили своја имовинска, стечена и бројна друга права, нису пронашли и сахранили своје најмилије, нису кажњени налогодавци и извршиоци злочина над нашим народом, нису престала хапшења и суђења Србима без икаквих доказа и нису ријешени бројни проблеми на крајишком подручју", поручио је Линта.

Он је указао да за вријеме прве Владе Андреја Пленковића није ријешен ниједан проблем протјераних Срба, повећан је број физичких напада на српске повратнике и њихову имовину, "раширен говор мржње, а рехабилитација усташтва и НДХ је ушла у завршну фазу". 
"За нападе и говор мржње према Србима нико није кажњен. Хрватски сабор је донио антицивилизацијску одлуку да поново буде покровитељ убијеним усташким злочинцима у Блајбургу. Влада Пленковића је фактички легализовала употребу злогласног усташког поздрава За дом спремни одлуком Савјета за суочавање са прошлошћу и редовно финансира концерте усташког пјевача Марка Перковића Томпсона", навео је Линта.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана