Лијек за дјецу лептире стигао у Србију

ГС
Лијек за дјецу лептире стигао у Србију

БЕОГРАД - Директорка Републичког фонда за здравствено осигурање (РФЗО) Сања Радојевић Шкодрић рекла је данас да је лијек за дјецу лептире, који у просјеку кошта 600.000 евра, стигао у Србију, као и да ће двоје дјеце данас започети своје лијечење.

Републички фонд за здравствено осигурање (РФЗО) закључио је оквирни споразум за набавку лијекова за лијечење двије ријетке болести за дјецу лептире и еозинофилни езофагитис, а новац који ће држава издвојити износи 143,9 милиона динара.

- На иницијативу предсједника Александра Вучића, ми смо међу првима пријавили за лијек за дјецу лептире, то је у ствари генетска крема. Ради се о специфичном ријетком обољењу, дјеца трпе болове 24 часа. Управо смо због тога аплицирали за лијек, за нама су аплицирале Француска и Њемачка па и остали. Лијек је стигао 15. августа, вршила се обука љекара и већ данас би требао да почне са примјеном у Србији, рекла је она за ТВ Прва.

Када је ријеч о антибиотику Палитрекс, Радојевић Шкодрић подсјећа да се он већ три године не производи.

- Прије три године смо јавно изашли, рекли да је произвођач прекинуо производњу Палитрекс сирупа и одмах обезбиједили замјену и то постоји више из групе цефалоспорина антибиотичких сирупа. Када је у питању палитрекс капсула, њих има сасвим довољно на тржишту, цефалексин, антибиотика, капсула има сасвим довољно, рекла је она.

Додала је да када је у питању сируп, њега има, али нема довољно.

- И због тога се као замјена користи Панцеф, а када је у питању цефалоспорин, антибиотик кога су такође навели, он постоји и у облику сирупа и у облику капсула, и њега има сасвим довољно, казала је Радојевић Шкодрић.

Говорећи о хормонима утрогестан и прогестерон, истакла је да је прогестерон избачен из производње у свим земљама Европе и Америке.

Како је наведено, лијек прогестерон (хидроксипрогестерон), који се иначе користи за спречавање превременог порођаја, више није у употреби јер су епидемиолошке студије показале да једна компонента тог лијека повећава ризик од настанка карцинома.

- Постоји замјена, а то је нови облик прогестерона. Ставили смо га на листу лијекова и он ће бити доступан. Чим се усвоји од стране владе Србије, потребно је Републичком фонду два мјесеца да спроведе набавку и да се лијек нађе у апотеци, навела је она.

Додала је да ће тај лијек, од момента усвајања, у року два мјесеца бити доступан пацијентима у апотеци.

- Дакле, да смиримо све труднице, овај проблем је ријешен стављањем новијег лијека на листу лијекова, казала је она.

Према њеним ријечима, када је у питању трећа група лијекова за које се спомињу несташице, то је хормон раста.

- Хормон који се најчешће користи јесте тзв. Новотропин од компаније Ново Нордиск. Овај лијек се прекида са производњом, не у Србији, већ глобално у цијелом свијету. Дакле, компанија је донијела такву одлуку, рекла је она и додала да постоји рјешење.

Радојевић Шкодрић је истакла да постоји нови лијек од друге компаније - Фајзер који је стављен на листу лијекова и чим се усвоји, у року од два мјесеца биће доступан пацијентима.

У периоду од 2016. до 2024. стављено је укупно 100 лијекова на листу приоритета здравственог система, као и да је за све те лијекове дато 16 милијарди динара.

- То подразумијева да ће за сваке наредне лијекове дати много више, зато што се повећава број пацијената. Поређења ради, у периоду од 2000. до 2012. стављено је само 49 лијекова. Колико је финансија тада дато, нема податка, али могу да кажем да је то много мање него што би за исти број лијекова сада било дато.

Према њеним ријечима, најскупљи лијек је тада био 500.000 евра, а сада је најскупљи два милиона.

- Затим за колоректални карцином, у 29 болница широм Србије се даје већ двије године. Новина је да од 1. октобра креће децентрализација терапије за реуматске болести. Укупно за реуматске болести смо ставили на листу лијекова 11 иновативних лијекова, а од тога два само неће моћи да се дају локалним болницама, зато што је заиста специфична примјена, истакла је она.

Како је појаснила, то су лијекови "Ритуксимаб" и "Инфликсимаб".

- Увели смо готово све иновативне лијекове за карцином дојке. Дакле не постоји земља на свијету гдје можете да добијате терапију које нема у Србији за карцином дојке, истакла је она.

Најавила је да је оно на чему раде у будућности хематолошка обољења и псоријаза и додала да се, када је ријеч о вакцини против рака плућа, још увијек спроводе клиничке студије, преноси Танјуг.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана