Лијек против кашља "Фолкодин алкалоид" повучен са тржишта

Srna
Foto: pcnen

БЕОГРАД- Лијек против сувог кашља "Фолкодин алкалоид" повлачи са тржишта Србије, јер фолкодин може изазвати тешку алергијску реакцију.

Из Агенције за лекове и медицинска средства Србијез упозоравају у образложењу да је примјена фолкодина у периоду до 12 мјесеци прије анестезије са неуромускуларним блокаторима, повезана са ризиком од перианестетичке анафилактичке реакције на неуромускуларне блокаторе.

Због тога се лијекови који садрже фолкодин повлаче из промета, а једини лијек који садржи активну супстанцу фолкодин на тржишту Србије је лијек "Фолкодин алкалоид", капсула, тврда од 10 милиграма.

Агенција истиче да је потребно да љекари размотре друге алтернативне терапије и посавјетују пацијенте да престану да користе фолкодин.

У објави се наводи да је у случају анестезије која захтјева примјену неуромускуларних блокатора, потребно да здравствени радници провјере да ли су пацијенти користили фолкодин у посљедњих 12 мјесеци.

"Уколико јесу потребно да буду свјесни да су могуће перианестетичке анафилактичке реакције на неуромускуларне блокаторе", наводи се у саопштењу.

Хрватска Агенција за лијекове и медицинске производе /ХАЛМЕД/ наредила је од 6. априла повлачење са тржишта лијека против кашља "Фолкодин Алкалоид" од 10 милиграма, на основу одлуке Европске агенције за лијекове /ЕМА/.

ЕМА се огласила још у децембру прошле године у вези са овим лијеком и навела да сируп против кашља са фолкодином може изазвати тешку алергијску реакцију, која се у неким случајевима може завршити и смртним исходом.

Пошто нису идентификоване ефикасне мјере за минимизирање овог ризика, у ЕУ се укидају дозволе за промет лијекова који садрже фолкодин. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана