Лепосавић погодила највећа природна катастрофа у посљедњих 50 година

Srna
Foto: Танјуг/АП

БЕОГРАД - Општину Лепосавић задесила је највећа природна катастрофа у посљедњих 50 година, рекао је помоћник директора Канцеларије за Косово и Метохију Игор Поповић, те додао да ће бити формиране комисије за процјену штете како би проблеми били ријешни у најкраћем могућем року, уз помоћ државе Србије.

Представници Канцеларије Владе Србије за Косово и Метохију обишли су данас поплављена села на подручју општине Лепосавић, гдје је констатовано тешко стање и обећана помоћ државе.

“Притока Ибра и бујични потоци потопили су читава домаћинства у селу Боровик, потопљена је фарма свиња у Кајкову, оштећен мост у Јошаници, објекат Пољопривредне школе у Лешку”, рекао је Поповић.

Он је навео да је ситуација тешка и у брдско-планинским селима гдје је прекинута комуникација, те додао да је формиран Кризни штаб на терену који прати ситуацију.

“Наше је да као представници Канцеларије за Косово и Метохију и државе Србије будемо увијек са својим народом и помогнемо тамо гдје је неопходно”, рекао је Поповић за РТС.

Представници Канцеларије наставили су обилазак поплављених предјела у општини Звечан са предсједником Привременог органа општине Иваном Тодосијевићем који их је детаљно информисао о проблемима који су настали, а у наставку дана обићи ће и Сјеверну Косовску Митровицу и Зубин Поток.

За сутра је планиран обилазак поплављених српских средина јужно од Ибра. 

Невријеме у Зубином Потоку, највише страдало насеље Јагњеница

 У невремену које се догодило у општини Зубин Поток највише је погођено насеље Јагњеница, а мјештанима тог насеља понуђен је смјештај у Студентском дому, рекла је члан Привременог органа општине Зубин Поток Латинка Утвић.
   
  Утвић је рекла да је јуче општину Зубин Поток задесило невријеме какво се не памти, како кажу најстарији мјештани, у посљедњих 50 година. Она је за ТВ Мост навела да је у поплавама страдала комплетна општина Зубин Поток, а највише насеље Јагњеница у којем углавном живе избјегличке и интерно расељене породице, које су морале да напусте своје домове. “Нажалост ове породице је већ једном живот натерао да изађу из својих домова и то им се десило поново”, казала је Утвић.
 
    Додала је да је породицама које су биле принуђене да напусте своје домове понуђен привремени смјештај у Студентском дому у Зубином Потоку.

“Они су јуче због јаких бујичних поплава успели да само у шорцевима изађу са својом децом из својих кућа и да оду код својих најближих”, казала је Утвић. Истакла је да ће општина заједно са Канцеларијом за КиМ и Владом Србије учинити све да помогне становништву угроженом у поплавама.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана