Легијa и браћa Симовић опет свједоче у случају Ћурувија

ГС
Легијa и браћa Симовић опет свједоче у случају Ћурувија

Апелациони суд, који ће 6. марта отворити претрес током којег ће бити саопштена  коначнa пресудa четворици оптужених за убиство новинара Славка Ћурувије, позвао је Милорада Улемека, те Милоша и Александра Симовића да поново свједоче, иако је дјелове њихових свједочења првостепени суд избацио.

Они ће у суд бити спроведени из затвора Забела гдје издржавају казне за убиство премијера Зорана Ђинђића, четвороструко убиство на Ибарској магистрали, убиство Ивана Стамболића и друге злочине, пише Цензоловка.

Искази Милорада Луковића Легије, некадашњег команданта Јединице за специјалне операције, која је извршила политичка убиства и била у саставу Ресора државне безбједности, као и браће Симовић, припадника “земунског криминалног клана”, важни су за оптужницу и пресуду Радомиру Марковићу, Милану Радоњићу, Мирославу Кураку и Ратку Ромићу, оптужених да су у априлу 1999. године организовали и убили једног од најпознатијих и најхрабријих новинара зато што је представљао пријетњу тадашњем режиму.

Улемек и браћа Симовић су у свједочењима пред тужиоцем саопштили сазнања о томе да је тадашњи први човјек тајне службе Србије Радомир Марковић тражио да се убије Славко Ћурувија, као и да су непосредни извршиоци убиства Мирослав Курак и Ратко Ромић.

Само су се једном појавили на суђењу, у септембру 2016. године, када су одбили да одговарају на питања јер им, како су наводила посебно браћа Симовић, неко пријети, али су сва тројица потврдила да остају при својим исказима датим Тужилаштву за организовани криминал 2014. године.

У међувремену су њихова свједочења била најчешће помињана током суђења. Одбрана се из петних жила трудила да их побије. Тужилаштво их испоставља као важне доказе. На њих се ослањају и двије првостепене пресуде којима су четворица високо рангираних припадника Ресора државне безбједности осуђени на укупно 100 година затвора, подсјећа Цензоловка.

- Претпостављам да другостепени суд хоће да покуша да их поново саслуша, надајући се да би могли да помогну у расветљавању чињеничног стања. По мом мишљењу, то је више у корист тужиоца, него окривљених - сматра адвокат Слободан Ружић.

У жалби тужиоца Миленка Мандића, коју је Апелационом суду предао на првостепену осуђујућу пресуду, такође се ставља акценат на ова свједочења, а посебно на свједочење Милорада Улемека Легије.

Мандић, који тражи да се четворица окривљених осуде на најстроже казне од укупно 140 година затвора, истакао је пред Апелационим судом да је првостепени суд незаконито избацио дјелове Улемековог свједочења и да је због тога дошао до погрешног закључка да је Славка Ћурувију убило НН лице.

Ромић и Курак, кога оптужница терети да је пуцао, у пресуди су означени као саучесници који су на лицу мјеста, незнано како, омогућили трећем НН лицу да изврши убиство.

На јавној сједници Апелационог суда, у децембру прошле године, тужилац Мандић је истакао да се „првостепена пресуда заснива на погрешно утврђеном чињеничном стању и зато су казне благе. Суд је пропустио да утврди чињенице”, јер није, како тврди Мандић, узео у обзир целовито свједочење Улемека.

- Искази свједока су јединствени, кад год да их је дао, и зато ниједан исказ није сувишан. Суд је направио нејасан и противрјечан избор и створио процесну могућност која не омогућава да се одреди право чињенично стање - рекао је тада Мандић.

Одлука Апелационог судског већа да позове и саслуша Милорада Улемека Легију, Александра и Милоша Симовића дјелује као логичан одговор на примједбе тужиоца Миленка Мандића.

 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана