Лавров: Мудра одлука СПЦ да врати македонску цркву у свој састав

Срна
Лавров: Мудра одлука СПЦ да врати македонску цркву у свој састав

БЕОГРАД - Министар спољних послова Русије Сергеј Лавров позитивно је оцијенио одлуку Архијерејског сабора Српске православне цркве /СПЦ/ да се црква у Сјеверној Македонији врати у њен састав, називајући је мудром.

Лавров је рекао да је обнављање евхаристијског заједништва између Српске и Македонске цркве позитивно и да је то разумна одлука СПЦ и Његове светости патријарха српског Порфирија, што представља “достојан одговор на интриге које плете цариградски патријарх”.

“Он /цариградски патријарх/ је покушао да заувијек сахрани сваки однос између других православних цркава, прије свега српске и македонске. Овај провокативни план је осујећен”, истакао је Лавров за “Наше кино”.

Он је назвао је мудром одлуку о обнављању “евхаристијског општења између Српске и Македонске цркве”, додајући да то омогућава “поново успостављање евхаристијског општења са Руском православном црквом, за шта је Русија заинтересована”, преноси “Спутњик”.

“Сигуран сам да ће то служити на добро православља”, рекао је Лавров.

Патријарх српски Порфирије почетком јуна у Саборној цркви је уручио архиепископу македонско-охридском Стефану томос којим Српска православна црква признаје аутокефалност Македонској православној цркви - Охридској архиепископији.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана