Лавров: Категорички не прихватамо покушаје ревизије историје

Танјуг
Лавров: Категорички не прихватамо покушаје ревизије историје

БЕОГРАД - Ми и наши српски пријатељи категорички не прихватамо било које покушаје да се ослободилачка историја Другог свјетског рата подвргне ревизији, поручио је данас министар спољних послова Русије Сергеј Лавров на Спомен-гробљу ослободилаца Београда, гдје је упаљена "Вечна ватра" код истоименог споменика.

"Данашњи догађај је потврда тога и још једном се захваљујем народу Србије у име свих Руса", поручио је Лавров, у заједничком обраћању са српским предсједником Александром Вучићем.

Изразио је, како је рекао, велику захвалност српским пријатељима, а прије свега предсједнику Вучићу на организацији овог догађаја и пренио поздраве предсједника Русије Владимира Путина.

"Желим да вам пренесем најтоплије поздраве и најбоље жеље предсједника Путина".

Лавров каже да је јуче у Москви одржана церемонија преузимања пламена вјечне са споменка код кремаљских зидина и да је данас та ватра у Београду.

"Захваљујући досљедном ставу руководства Србије на очувану историјске истине и очувању сјећања на подвиг наших предака, вјечна ватра упаљена је у самом срцу српске престонице", казао је Лавров и истакао да је то једна од најважнијих светиња Русије.

Подсјећа да је прије 75 година сломљен нацизам и зочиначка идеологија мржње према човјеку, која је била претња за читаву цивилизацију.

"Наша земља је издржала највећи ударац њемачке војне машинерије и дала највећи допринос ослобађања европског континента од ужаса нацизма. Сојветски војници су се борили раме уз раме са народно-ослободилачком војском Југославије, јуанчки се борили и дали крв за слободу и независност браће Словена".

Каже, такође, да овај нови монумет у част војника ослободилаца сматрају симболом духовног и историјског јединства Руса и Срба као подсјећања на братство по уружју и жеље да се одбране непролазне вредности мира, живота и праведности.

"То је нарочито важно данас када се у низу европских земаља повећавају непоштени напори који су усмерени на оправдање злоцицнаца и нациста и њихових присталица", нагласио је Лавров.
 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана