Лавров: ЕУ не жели да натјера своје штићенике из Приштине да испуне договоре

Срна
Лавров: ЕУ не жели да натјера своје штићенике из Приштине да испуне договоре

МОСКВА- Руски министар спољних послова Сергеј Лавров рекао је да ЕУ не жели, па чак и не може да натјера своје штићенике из Приштине да испуне договоре о формирању Заједнице српских општина на Косову и Метохији, док НАТО испоручивањем оружја Албанцима и помагањем у стварању војске грубо крши Резолуцију 1244 Савјета безбједности УН.

Лавров је навео да наставак деградације ситуације на Косову и Метохији изазива дубоку забринутост руске стране.

-Циjели свијет види како се на Балкану понавља тужна историја Минских споразума о Украјини који су предвиђали специјалан статус републикама Донбаса и које је Кијев отворено саботирао уз подршку Запада - истакао је Лавров у ауторском чланку о поштовању принципа Повеље УН.

Упоређујући ситуацију са историјом Минских споразума, Лавров је скренуо пажњу да је ЕУ у оба случаја био гарант договора.

-Судећи по свему, имају исту судбину. Какав гарант, такав и резултат - навео је Лавров.

Он је оцијенио да међународна заједница не жели да живи под било чијим диктатом, већ да равноправно постоји у оквиру мултиполарне архитектуре коју треба ојачати.

-Све већи број држава међународне заједнице тежи јачању суверенитета и брани националне интересе, традиције, културу и начин живота. Они не желе да живе под било чијим диктатом, желе да гаје пријатељске односе и тргују међусобно, као и са остатком свијета, али на равноправној и узајамној корисној основи, у оквиру мултиполарне архитектуре која се објективно формира - рекао је Лавров.

Он је указао да је управо таква атмосфера преовладала на састанцима највишег нивоа у оквиру БРИКС-а, Г20 и Источноазијског форума.

Лавров је рекао да напори за реформу УН, који морају бити усмјерени на успостављање првенства међународног права, треба да привуку потенцијал нових типова организација које би одражавале интересе “глобалног југа”.

Он је навео да нови свјетски поредак треба да буде изграђен на чврстим темељима, а то су принципи Повеље УН, преноси “Спутњик”.

-Само у случају поштовања норми међународног права, утврђених у оснивачком документу УН, човјечанство ће добити шансу да преброди штетно насљеђе униполарне ере. Колико су сви спремни да схвате своју и колективну одговорност за судбину свијета, показаће припреме за предстојећи „Самит будућности“, који се одржава сљедеће године на инцијативу генералног секретара УН - поручио је Лавров.

Оцијенио је да су недавне заједничке вјежбе САД са савезницима из НАТО-а, које су укључивале сценарије употребе нуклеарног оружја против Русије, без преседана од краја ере Хладног рата.

Лавров је оптужио “неодговорне политичаре” да су опсједнути сопственом некажњивости усред, како је рекао, потпуног недостатка основног осјећаја за самоодржањем након што су као своју мисију прогласили наношење стратешког пораза Русији.

Он је подсјетио да су се увјеравања западних лидера да се НАТО неће ширити на Исток показала као обмана, пренио је ТАСС.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана