Лакчевић: Попис у Србији од првог до 31. октобра

Танјуг
Foto: Илустрација

БЕОГРАД- Наредни попис становништава, домаћинстава и станова у Србији одржаће се од 1. до 31.октобра ове године, у складу са Законом који је усвојен у априлу прошле године, најавила је помоћница директора Завода за статистику Снежана Лакчевић.

На попису ће, појашњава Лакчевић за Танјуг, бити два обрасца - једно за грађане, а друго за домаћинство или стан.

"Важно је да ти подаци служе за националне потребе, да се обезбеди упоредивост са претходним пописима, да пратимо шта се дешава са образовним, економским, демографским и другим карактеристикама нашег становништва", рекла је Лакчевић.

Лакчевић каже и да ће се попис извршити традиционалним методом, која подразумијева да обучени пописивачи иду од врата и врата и интервјуишу грађане. За потребе пописа биће обучено 18.000 пописивача.

Новина је да ће они овога пута носити лаптопове и одговоре грађана уносити у њих, умјесто у папирне обрасце хемијском оловком.

Пописивачи ће бити видно обиљежени, имаће легитимације са именом и презименом, идентификационим бројем и бројем личне карте, а тај идентификациони број ће служити да грађани, ако желе, провјере све у вези са пописом.

Лакчевић најављује да ће јавни позив за пописиваче бити расписан око 20. јула. На основу пријава рангираће се кандидати, а они морају да буду држављани Србије, да буду пунољетни, да имају најмање трогодишњу средњу школу и да нису кажњавани и да се против њих не води поступак.

"Сви који прођу биће позвани на петодневну обуку за пописиваче која ће се обавити током септембра на око 600 пунктова са око 30-40 лица. На крају обуке следи и тестирање", каже Лакчевић.

Она наводи да је за потребе пописа Србија подијељена на 41.000 пописних кругова, а то су теритојалне јединице за коју се процијени да један пописивач може да изврши пописивање за мјесец дана.

"С обзиром да су уведени електронски обрасци и да је убрзан унос одговора, пројектовано је да је један пописивач може да изврши пописивање свих јединица пописа - лица, домаћинстава и стана на три пописна круга. Пописни круг може бити једна зграда у неком већем граду, а некад и два или три села, поготово на југоистоку Србије где су нам села мала по броју људи", истиче саговорница Тањуга.

Она каже да су пописни обрасци хармонизовани са међународним стандардима, препорукама европског статистичког система и УН.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана