Лакапел: ЕУ неправедно строга према Србији, Срби на КиМ трпе агресију

Танјуг
Лакапел: ЕУ неправедно строга према Србији, Срби на КиМ трпе агресију

БРИСЕЛ- Посланик Европског парламента Жан-Лин Лакапел оцијенио је да ЕУ према Србији има неправедно строг однос и да на Београд врши неосноване притиске да уведе санкције Русији и призна независност самопроглашеног Косова.

Лакапел, који је посланик Европског парламента из Групације идентитет и демократија (ИД) је за Танјуг изразио и забринутост због положаја Срба на КиМ.

-Званични став Групе ИД је и даље противљење било каквом ширењу Европске уније - рекао је Лакапел, додајући да уколико, међутим, дође до таквог проширења, из ИД верују да ће Србија бити најбољи кандидат због своје блискости и веза са земљама чланицама и ''подржавају признавање таквих веза''.

-Узимајући у обзир пријатељство, историју и изузетно блиске односе, како између Француске и Србије, тако и између Србије и Европе, сматрамо да је Србија озбиљан кандидат да се у будућности интегрише у ЕУ и ми ћемо бити у стању да подржимо такву кандидатуру - рекао је Лакапел.

Посланик ЕП из Групације идентитет и демократија је оцијенио да Европска унија према Србији има изузетно строг однос и да врши притисак на Србију преко два механизма, од којих се један односи на присиљавање Београда да уведе санкције Русији, а други на признавање независности тзв. Косова.

Лакапел наводи да може да разумухе осуде Москве из ЕУ због руске инвазије на Украјину, али да не може да разуме да се Србија која је 10 година била под санкцијама, присиљава да исте такве санкције уведе историјским пријатељима.

-Други проблематични аспект је притисак који Европска унија врши када је у питању признавање Косова, како би се Србија сутра прикључила ЕУ. Чини ми се да овдје имамо једну правду која функционише у двије брзине - рекао је Лакапел.

Он је изразио забринутост због актуелне ситуације на КиМ и положаја у којем се налазе Срби у покрајини, који, како је навео, трпе значајне провокације и агресију привремених приштинских институција.

Лакапел је такође нагласио да разумије да Србија не може да призна независност тзв. Косова, које је, како је рекао, ''историјска колијевка'' Србије.

Подсјећајући да је дијалог између Београда и Приштине прекинут, Лакапел је изразио наду да ће доћи до помака и да ће међународна заједница извршити притисак на Приштину након што је схватила да су избори за градоначелнике на сјеверу КиМ били недемократски.

-Српски градоначелници су удаљени на основу избора на којима је излазност била мања од три одсто, што је апсолутно недемократски. Међународна заједница је то схватила, што ме радује. Надам се да ће притисак који ће наметнути косовским властима промијенити ствари - додао је.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана