Лајчак: ЗСО ће бити формирана на основу неког од 15 постојећих европских модела

Танјуг
Лајчак: ЗСО ће бити формирана на основу неког од 15 постојећих европских модела

ПРИШТИНА- Заједница српских општина (ЗС=), као један од поновљених захтjева међународне заједнице, биће формирана на основу неког од 15 постојећих европских модела, изјавио је специјални изасланик ЕУ за дијалог Београда и Приштине Мирослав Лајчак, додајући да то тренутно није на дневном реду дијалога.

Рекао је да Управљачки тим прво треба да изнесе приједлог за ЗСО, а затим да се разговара о критикама које имају обје стране, преноси Репортери.

-То је јасно наведено у споразуму из 2013. Управљачки тим је тај који мора да изнесе приједлог и онда обе стране имају прилику да дају своје контра-приједлоге и коментаре, а то је процес у којем су Косово и Србија равноправни партнери. Европска унија ће се затим побринути да оно око чега смо се договорили, буде у складу са европским стандардима и вриједностима - навео је Лајчак за АТВ.

Додао је и да је премијеру приштинских институција Аљбину Куртију изнио 15 европских модела структура сличних ЗСО, који би, како је навео, могли да послуже као инспирација за то како ће Заједница функционисати на КиМ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана