Лајчак: У Бриселу разговарано о имплементацији споразума, дијалог се наставља

Танјуг
Лајчак: У Бриселу разговарано о имплементацији споразума, дијалог се наставља

БРИСЕЛ - Специјални представник Европске уније за дијалог Београда и Приштине Мирослав Лајчак изјавио је да је нова рунда дијалога са главним преговарачима Петром Петковићем и Бесником Бисљимијем била фокусирана на имплементацију постигнутих споразума, као и да ће се разговори наставити.

-Разговарали смо о даљем путу имплементације Споразума од 27. фебруара и имали смо за циљ да разјаснимо отворена питања. Дискусије ће се наставити - написао је Лајчак на Твитеру.

Петковић и Бисљими су послије јучерашњих састанака у Бриселу саопштили да није постигнут напредак.

Петковић је изјавио да је ситуација тешка када је ијреч о дијалогу, као и да је понашање главног преговарача Приштине Бесника Бисљимија било скандалозно. 

Додао је да је Београд на састанак дошао припремљен, са експертима и приједлозима, свим материјалима.

-За разлику од Бисљимија који је дошао сам и који је, када је требало да разговара о важним питањиама, попут формирања Заједнице српских општина (ЗСО), питања несталих, слободе кретања, питања која се односе на живот, институционално насиље Куртија, на то Бисљими није желео да да конкретне одговоре и покушавао је различитим упадицама да обесмисли ток разговора - рекао је Петковић.

Прије трилатералног састанка Петковића и Бисљимија са Лајчаком, специјални представник ЕУ одржао је одвојене састанке са двојицом преговарача.

То је био први састанак главних преговарача након састанка предсједника Србије Александра Вућића и премијера привремених приштинских институција Аљбина Куртија у Бриселу 2. маја.

На том састанку усвојена је Декларација о несталим особама, а српски Управљачки тим представио је први нацрт статута Заједнице српских општина.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана