Лајчак: Тежак састанак, сагласност за наставак дијалога

Танјуг
Лајчак: Тежак састанак, сагласност за наставак дијалога

БЕОГРАД - Високи представник ЕУ за дијалог Београда и Приштине Мирослав Лајчак изјавио је да је данашњи састанак у Бриселу делегација на високом нивоу Београда и Приштине био тежак, те да је једини исход да ће се дијалог наставити.

Лајчак је навео да је састанак показао потпуно различит приступ двије стране, преноси РТС.

"Посљедица тога је да смо данас постигли веома мало", рекао је Лајчак након састанка делегација, које су предводили предсједник Србије Александар Вучић и премијер привремених институција у Приштини Аљбин Курти.

Лајчак је навео да је разговарано о неколико различитих предлога, а да је једини исход о којем данас може да извести да ће се дијалог наставити.

"Стране су се сагласиле да ће главни преговарачи одржавати састанке на мјесечном нивоу посредством ЕУ, да ће се рјешавати актуелна питања и припремити састанци на високом нивоу у одговарајућем тренутку", додао је Лајчак.

Према његовим ријечима, Вучић и Курти су се договорили да се састану у септембру.

"За ЕУ је важно да нагласимо да европска будућност Србије и Косова зависи од нормализације њихових односа. Зато очекујемо од обје стране да раде заједно, да превазиђу насљеђе прошлости и ријеше сва нијерешена питања", навео је Лајчак.

Данашњем састанку на виском нивоу присуствовао је и високи представник ЕУ за спољну политику и безбједност Жозеп Борељ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана