Лајчак: Све што је договорено у Бриселу мора да се испуни

Срна
Лајчак: Све што је договорено у Бриселу мора да се испуни

БЕОГРАД - Специјалним представник ЕУ за дијалог Београда и Приштине Мирослав Лајчак рекао је вечерас послије састанка са предсједником Србије Александром Вучићем, да све што је договорено у Бриселу мора да се испуни.

Лајчак је указао да је све у вези са Заједницом српских општина /ЗСО/ већ договорено и потписано и да треба да се оствари, а да је сљедећи корак да се преговара о статусу те заједнице.

“ЕУ води или испуњава улогу фасилитатора на основу Резолуције Генералне скупштине УН и наш циљ је нормализација односа, треба да се договоре две стране”, рекао је Лајчак на заједничкој конференцији са Вучићем.

Он је истакао да је нормализација у интересу сваког грађанина и указао да је ЕУ ту да помогне и да не може да жели нормализацију више од Београда и Приштине.

“Један циљ је нормализација, а други је европска перспектива, да се Србија приближи чланству ЕУ. Задња четири месеца направили смо добар помак, договорили смо се о неким питањима, затим су ту финансијска потртаживања и ЗСО”, рекао је Лајчак.

Он је навео да је кључно питање или принцип овог процеса да не треба на крају да постоји ниједно отворено или неријешено питање.

“Бавимо се питањима која нису била до сада у преговорима и онима која су била, али нису испуњена. То су тешка питања која изазивају емоције и кључ је да све што буде договорено мора да се испуни”, поручио је Лајчак.

Он је оцијенио да је договорени наставак дијалога у интересу грађана Србије и Косова и Метохије, као и цијелог региона.

Одговарајући на питање о року за постизање обавезујућег споразума Београда и Приштине, Лајчак је подсјетио да је ЕУ увијек против постављања рокова како се не би постао њихов роб.

“Ми смо ту да помогнемо да процес иде толико брзо колико су стране спремне да иду. Не треба да одуговлачимо, а нема логике да га вештачки убрзавамо. Тај процес је везан за европску перспективу. Србија је у ситуацији да има отворено 18 поглавља, у високој фази је ЕУ интеграција и убеђен сам да ће успех дијалог значити пуно у фази интеграција”, рекао је Лајчак.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана