Лајчак: Што прије постићи рјешење

Срна
Лајчак: Што прије постићи рјешење

БЕОГРАД/БЛЕД - Специјални изасланик ЕУ за дијалог Београда и Приштине Мирослав Лајчак изјавио је да ће процес дијалога бити убрзан и да ће се партнери ЕУ у Бриселу састајати неколико пута мјесечно како би се што је прије могуће постигло свеобухватно рјешење.

“Већ сам обавијестио предсједника Србије Александра Вучића и премијера привремених приштинских институција Авдулаха Хотија да ћемо динамизирати процес и чешће се састајати, па да треба да се спреме да више времена проводе у Бриселу јер је то процес. Нормализација односа није чин, него процес”, рекао је Лајчак на панелу на 15. Бледском стратешком форуму.

Он је истакао да не постоји рок за постизање свеобухватног рјешења, али је навео да нема ни потребе за одуговлачењем тог процеса, пренсои Тањуг.

“Ако одредите рок, онда сте пред себе већ ставили нешто што би могло да утиче на наш рад. Нема разлога да одуговлачимо, али морамо да дамо онолико времена колико је потребно за тај процес”, навео је Лајчак.

Он је подсјетио је да су до сада одржана два састанка лидера двије стране, један виртуелан и један физички, као и три састанка на експертском нивоу и најавио да ће наредних дана бити одржан по још један такав састанак.

На питање шта очекује од састанка у Вашингтону и да ли је ЕУ била обавијештена да ће бити одржан, Лајчак је рекао да ЕУ није консултована о датуму и циљу одржавања састанка.

Лајчак је оцијенио и да је ситуација у Црној Гори, након парламентарних избора, интересантна, али није желео да детаљније коментарише.

“Интересантна је ситуација, али је прерано коментарисати”, рекао је Лајчак.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана