Лајчак прошетао мостом преко Ибра до сjеверног дjела Косовске Митровице

Танјуг
Лајчак прошетао мостом преко Ибра до сjеверног дjела Косовске Митровице

ПРИШТИНА - Специјални изасланик ЕУ за дијалог Београда и Приштина Мирослав Лајчак стигао је данас у сjеверни дио Косовске Митровице, до које је дошао тако што је прошестао преко главног моста на Ибру.

Лајчак је био у пратњи амбасадора ЕУ у Приштини Томаша Суниога, са којим се потом упутио ка Европској кући на северу Косовске Митровице.

Специјални изасланик ЕУ требало би да се у сјеверном дјелу Косовске Митровице састане и са представницима цивилног сектора, Српском листом и представницима тамошње опозиције, сазнаје Тањуг.

Он се данас, након посјете Приштини, састао и са градоначелником јужног дела Косовске Митровице Бедријем Хамзом.

Лајчак је у Приштини разговарао са премијером привремених приштинских институција Аљбином Куртијем и његовим саветником Бесником Бисљимијем, а након састанка, који је трајао скоро два сата, рекао је да ће по подне отићи на север КиМ како би се "упознао са ситуацијом".

Истовремено је изразио наду да ће доћи до политичког решења које ће омогућити "потпуни фокус на нормализацију и имплементацију".

"Можемо да имамо само нормализацију или конфронтацију, а ми свакако желимо да се фокусирамо на нормализацију, зато желимо да избегнемо било какву ескалацију или било какву конфронтацију.

То није у ничијем интересу“, рекао је Лајчак. Он је нагласио и да ЕУ није тражила од нових градоначелника у четири општине на северу КиМ да не прихвате мандате. Лајчак је навео да је са Куртијем имао интензивне и важне разговоре о даљим корацима на путу ка нормализацији односа.

Курти је, након састанка са Лајчаком, навео на Твитеру да је током разговора истакао да је потребно да се Основни споразум примени у целини и да ЕУ, како тврди, "позове Србију на одговорност због упорних кршења тог споразума".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана