Лајчак: Постоји ризик да “Електросеверу” буде одузета дозвола

Срна
Лајчак: Постоји ризик да “Електросеверу” буде одузета дозвола

ПРИШТИНА - Специјални представник ЕУ за дијалог Београда и Приштине Мирослав Лајчак изјавио је данас да постоји ризик да компанији “Електросевер” буде одузета дозвола.

Лајчак је боравио на Косову и Метохији гдје се сусрео да представником привремених институција у Приштини Аљбином Куртијем са којим је разговарао о питању регистарских ознака и имплементацији енергетског споразума.

“Разговарали смо јер рок за промјену регистарских таблица истиче 31. октобра и веома је важно за нас и ЕУ да знамо какви су планови и да спријечимо могућу ескалацију ситуације”, рекао је Лајчак.

Послије ненајављеног састанка са Куртијем, Лајчак је рекао новинарима да Брисел не жели да дође до одузимања дозвола “Електросеверу”, компанији у власништву Србије, преносе београдски медији.

“Постоји ризик да ће жЕлектросеверуж бити узета дозвола, што не желимо да се деси. Разговарали смо о овим питањима и било ми је важно да их пренесем Куртију”, рекао је Лајчак.

Он је најавио да ће у понедјељак, 17. октобра, бити у Београду и наставити разговоре о томе.

Лајчак је истакао да је вријеме за прави политички замах за нормализацију односа, јер до 2024. године нема изборног процеса ни у ЕУ, ни у САД.

Из Куртијевог кабинета су саопштили да су Курти и Лајчак разговарали о актуелним питањима и о “неопходности спровођења енергетског споразума који ће на крају довести до плаћања струје на сјеверу Косова”.

Европски посредник се, осим са Куртијем, састао и са главним преговарачем Приштине Бесником Бисљимијем.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана