Лајчак: Очекујемо прихватање и спровођење француско-њемачког плана

ГС
Лајчак: Очекујемо прихватање и спровођење француско-њемачког плана

ПРИШТИНА - Специјални изасланик ЕУ Мирослав Лајчак изјавио је да очекује да Београд и Приштина прихвате француско-њемачки план и потпишу га, додајући да о плану са странама за сада разговарају одвојено.

- Са странама водимо одвојене разговоре и када их окупимо очекујемо да прихвате план, потпишу га и спроведу, наравно, тако да ћемо се побринути да оно што буде потписано буде и спроведено - рекао је Мирослав Лајчак гостујући на ТВ Клан у Приштини.

Навео је да је међународна заједница партнер у разговорима и да њени представници не долазе са пријетњама или ултиматумима.

- Вјерујем да је то заиста озбиљна група и имамо најбољу намјеру да заиста подигнемо квалитет односа Косова и Србије на виши ниво - додао је Лајчак и подсјетио да њихов циљ иде ка нормализацији односа Приштине и Београда.

Осврћући се на извјештаје медија, који су прије неколико дана објавили верзију плана, Лајчак је рекао да је “близу, али да није исто”, преноси РТС.

- Да се не играмо с тим, то је филозофија - рекао је Лајчак и наставио да је приједлог најбољи могући.

На питање какви ће бити ефекти постизања споразума и шта се може очекивати ако до договора не дође или нека страна одбије, Лајчак је одговорио да ће тада међународна заједница смањити подршку тој страни, а повећати другој.

- Тада међународна заједница мора да одговори на одговарајући начин и подржаће једну страну више или ће смањити подршку другој страни - појаснио је европски изасланик и додао да је мисија међународне заједнице прошлог петка била заиста тешка, те да представници САД, ЕУ и три земље не би долазили у Београд и Приштину узалуд.

Лајчак се вечерас у Приштини на радној вечери састаје и са представником владе у дијалогу са Београдом Бесником Бисљимијем.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана