Лајчак о "Отвореном Балкану": ЕУ подржава сваку иницијативу која је инклузивна

ГС
Лајчак о "Отвореном Балкану": ЕУ подржава сваку иницијативу која је инклузивна

ЕУ подржава сваку иницијативу која је инклузивна, која не искључује никога и почива на европским стандардима, рекао је у Будви специјални изасланик Европске уније за дијалог Београда и Приштине Мирослав Лајчак, одговарајући на питање како Брисел гледа на "Отворени Балкан".

Мирослав Лајчак присуствује Самиту за демократију у југоисточној Европи који се одржава у Будви, а том приликом је говорио и о иницијативи "Отворени Балкан".

На питање новинара како Брисел гледа на ту иницијативу, Лајчак је одговорио: "ЕУ подржава сваку иницијативу која је инклузивна, која не искључује никога и почива на европским стандардима".

Домаћин самита је црногорски премијер Дритан Абазовић, а на њему учествују и предсjедница привремених приштинских институција Вјоса Османи, специјални изасланик САД-а за Западни Балкан Габријел Ескобар и специјални изасланик британског премијера за Западни Балкан Стјуарт Пич.

Абазовић је изјавио да је циљ Црне Горе чланство у Европској унији и да их никаква замена за то не интересује.

"Али све што можемо да употребимо као механизам да би тај циљ постигли за нас је прихватљиво. Ако имате политичаре разних балканских држава који сви иду на састанке и причају против неког другог или против неке друге државе, то ова Влада неће радити. Ако можемо да изградимо сарадњу са свима, наш допринос ће бити ту. Чули сте и господина Лајчака, идеја је да имамо више сарадње", рекао је Абазовић.

Истиче да је потпуно небитно име инциијативе, да ли је то Берлински процес, Отворени Балкан, мини Шенген...

"Да ли је ново, нешто друго, ствар је да имамо веће повjерење међу државама, бољу сарадњу, већи фокус на економију и да промовишемо више стабилности и демократије. Све што иде у том правцу по мом скромном суду је интерес Црне Горе. Све што би ишло супротно, изазивало супротни ефекат, мислим да то није интерес", рекао је Абазовић, преноси РТС.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана