Лајчак: Нема техничког дијалога, све је политичко

Срна
Лајчак: Нема техничког дијалога, све је политичко

ПРИШТИНА - Изасланик ЕУ за преговоре Београда и Приштине Мирослав Лајчак изјавио је да у дијалогу двије стране нема техничких питања, већ да је све политичко.

Говорећи на округлом столу који је онлајн организовао Центар за европску политику о теми "Дијалог Београда и Приштине", Лајчак је навео да колегама стално понавља да, уколико постоји боља алтернатива од нормализације односа Приштине и Београда и интеграције региона у ЕУ, онда треба да му то кажу како би одустао од тражења рјешења.

Он је оцијенио да је сваки састанак у Бриселу, па и посљедњи, који је трајао два дана, политички дијалог.

Лајчак је најавио да ће у сриједу, 15. септембра, допутовати у Приштину, гдје ће боравити три дана како би се састао са представницима косовских институција и политичких партија, одакле ће отпутовати у Београд.

Он је рекао да су стране у дијалогу затражиле дијалог и сада морају доказати да су спремне за споразум и интеграцију у ЕУ.

Лајчак сматра да се са премијером привремених институција у Приштини Аљбином Куртијем може понудити "историјски споразум о нормализацији односа са Србијом".

Према његовим ријечима, споразум о нормализацији односа би помогао циљу Владе (самопроглашеног) Косова у борби против корупције и успостављању владавине права.

"Све што смо постигли на западном Балкану постигнуто је захваљујући сарадњи са САД. Наставићемо сарадњу са администрацијом предсједника Џозефа Бајдена", поручио је Лајчак.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана