Лајчак: Легитимно питање Вучића о европској перспективи

Срна
Лајчак: Легитимно питање Вучића о европској перспективи

БЕОГРАД - Специјални изасланик ЕУ за дијалог Београда и Приштине Мирослав Лајчак изјавио је да Брисел очекује од предсједника Србије “далекосежну одлуку” о Косову и Метохији и да се Александар Вучић с правом пита да ли ЕУ заузврат нуди европску перспективу.

 “Председник Вучић поставља легитимно питање”, рекао је Лајчак за бечки лист “Винер цајтунг”.

Лајчак је навео да је најтеже било поново покренути дијалог Београда и Приштине, уз напомену да је циљ дијалога “обавезујући обухватни споразум”.

“Већ имамо приједлог текста о прогнаним и несталим особама, као и о економској сарадњи. Али, и овдје важи начело да ништа није договорено док све не буде договорено. Тренутно дискутујемо о веома комплексним темама, међу којима су финансијска потраживања и власничка права”, рекао је Лајчак.

Он је истакао питање Заједнице српских општина и подсјетио да је она договорена споразумима из 2013. и 2015. године, који нису спроведени.

“То је веома осјетљива тема о којој се огласио и косовски уставни суд - то мишљење се мора узети у обзир. Питам оне који кажу да сада није прави тренутак за то: Када, ако не сада? Па сами сте потписали договор”, рекао је Лајчак.

На питање о идејама из САД, које би евентуално укључивале размјену територија, Лајчак одговара да је потребно наћи европско рјешење које одговара 21. вијеку.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана