Лајчак: Курти треба да избjегава било какве некоординисане потезе

Танјуг
Лајчак: Курти треба да избjегава било какве некоординисане потезе

БРИСЕЛ - Специјални изасланик ЕУ за дијалог Београда и Приштине Мирослав Лајчак изјавио је да је током недавног састанка у Приштини у оквиру припрема за нову рунду дијалога на техничком нивоу данас у Бриселу, премијера привремених приштинских институција Аљбина Куртија обавијестио о важности избјегавања било каквог некоординисаног потеза који би могао да поремети процес нормализације.

Словачки дипломата је истакао потребу пуног фокуса на нормализацију и имплементацију Бриселског споразума и анекса договореног у Охриду.

-Током састанка у Приштини са косовским премијером Аљбином Куртијем и првим потпредсједником владе Бесником Бисљимијем, разговарали смо о очекивањима од предстојећег састанка у Бриселу, а ја сам истакао потребу да се у потпуности фокусирамо на нормализацију и имплементацију Бриселског споразума и његовог Охридског анекса. Такође сам нагласио важност избјегавања било каквих некоординисаних потеза који би потенцијално могли да поремете процес - написао је јуче Лајчак на Фејсбуку.

Он је изразио забринутост због дешавања на сјеверу Косова и Метохије, о чему су га, како је навео, упознали представници цивилног друштва и политичких партија током посјете том дијелу КиМ.

-Нажалост, оно што сам чуо забринуло ме је. Стога сам поновио потребу да се избјегне свака могућност ескалације и да се у потпуности фокусира на нормализацију - поручио је Лајчак.

Он се осврнуо и на посјету Београду, гдје се у петак састао са предсједником Србије Александром Вучићем и директором Канцеларије за Косово и Метохију Петром Петковићем.

-Током нашег састанка, разговарали смо о даљем путу имплементације Споразума од 27. фебруара и његовог Анекса од 18. марта како бисмо се припремили за састанак у Бриселу - навео је словачки дипломата.

Он је изразио очекивање да ће оба главна преговарача бити спремна да се договоре о конкретним наредним корацима ка имплементацији Споразума.

Дијалог ће данас бити настављен на техничком нивоу, послије сусрета Вучића и Куртија у Бриселу 2. маја, након којег нису постигнути значајни помаци по питању формирања Заједнице српских општина, предвиђене Бриселским споразумом из 2013.

Како је Танјугу раније речено у Канцеларији за КиМ, очекује се да се данас у згради Европске службе за спољне послове (ЕЕАС) директор Канцеларије за КиМ Петар Петковић прво састане са Лајчаком, а затим су предвиђени и директни разговори делегација Београда и Приштине.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана