Лајчак: Избори на сјеверу Косова били нагазна мина

GS
Foto: Arhiva

Специјални изасланик Европске уније за дијалог Београда и Приштине Мирослав Лајчак изјавио је у интервјуу бечком "Куриру" да су избори у четири општине на сјеверу Косова у априлу били "нагазна мина", преноси N1.rs.

Сматра да због тога сада у односима двије стране фокус није на нормализацији, већ на рјешавању кризе, пренио је Албанијан пост.

За Лајчака је договор о постизању споразума у Бриселу 27. фебруара, а затим и у Охриду 18. марта, био историјски тренутак, али је, каже, пут ка његовој имплементацији поткопан.

- Ванредни избори у априлу у сјеверним општинама били су једна од мина и ми смо, нажалост, нагазили на њу. Тренутно наш фокус није на нормализацији, већ на управљању кризама - казао је Лајчак.

На питање шта мисли о критикама да је пристрасан у дијалогу, одговарио је да му је непристрасност приоритет.

- Односи између ЕУ и Србије су сложени, као и односи између ЕУ и Косова, а непристрасан рад је мој приоритет - рекао је Лајчак.

Он је навео и да пет земаља ЕУ које не признају независност Косова помно прате епилог дијалога Косова и Србије.

- Какав год да буде резултат, то ће утицати на њих, али сви желе нормализацију односа Косова и Србије и подржавају мартовски споразум - истакао је Лајчак.

Додао је да и косовски премијер Аљбин Курти и предсједник Србије Александар Вучић разумију колико је важан и истовремено тежак процес дијалога.

- И Курти и Вучић знају да ће све око чега се договоре пажљиво испратити грађани и због тог притиска им је требало времена да развију радни однос. Сјећам се да први сусрет 2021. није био лак. Тада су научили да слушају један другог и да се с поштовањем не слажу, умјесто да се вријеђају. Сада се враћамо на управљање кризом -  рекао је Лајчак, преноси Косово онлајн.

 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана