Лајчак и Ескобар у Приштини:Не желимо да се понови ситуација од 31. јула

Танјуг, РТС
Foto: Анадолија

ПРИШТИНА - Специјални представник Европске уније за дијалог Београда и Приштине Мирослав Лајчак и специјални изасланик САД за западни Балкан Габријел Ескобар поручили су данас у Приштини да је међународна заједница забринута због онога што се десило 31. јула и да су од приштинских лидера добили увјеравања да не желе ескалацију ситуације 1. септембра.

Мирослав Лајчак рекао је, након састанка са предсједником и премијером  привремених органа у Приштини Вјосом Османи и Аљбином Куртијем, да „ЕУ и САД заједно раде на нормализацији односа између Косова и Србије“.

Лајчак је навео да су заједничком посјетом са Ескобаром жељели да пошаљу поруку да између Брисела и Вашингтона постоји јединство и да је међународна заједница забринута због онога што се догодило 31. јула.

Навео је да очекује након састанака са „лидерима Косова и Србије, да се не понови оно што се десило у јулу на севјеру“.

-Најважнија порука је да смо овдје са Габријелом Ескобаром као прва тачка да покажемо да је јединство између ЕУ и САД потпуно и да не може бити боље. Радимо заједно на нормализацији односа између Косова и Србије. И друго, међународна заједница је веома забринута због онога што смо видјели на терену 31. јула. И очекује се од нас заједно, као преговарача и од лидера Косова и Србије, да не дозволимо да се то понови 31. августа и зато смо овде - изјавио је Лајчак после састанака.

Он је истакао да је на Приштини да осигура да се ништа лоше неће десити 1. септембра.

Лајчак није желео да говори о детаљима састанка, али је додао да је оптимиста.

-Зато сам овдје. Да не вјерујем да постоји рјешење, не бих ни долазио. Као што сам рекао, ово је био суштински важан и користан састанак, али видјећемо после овог састанка - рекао је он.

Ескобар је рекао послије састанка са приштинским лидерима да су га увјеравали да неће бити насиља 1. септембра, за када је најављено ступање снагу одлуке Приштине о реципроцитету са личним картама и регистарским таблицама.

Рекао је и да очекује конкретне приједлоге страна за проналажење рјешења.

-Овдје сам да пружим подршку да се пронађе пут напријед у свим овим тешким питањима. Детаљи о томе како даље су заиста за дијалог, али желио сам да се увјерим да људи разумијеју да је моја посјета овдје заиста била да покажем пуну подршку дијалогу који води ЕУ. Обострано су нас увјеравали да не желе ескалацију, не желе насиље 1. септембра. Сада смо ту да се побринемо да се све те добре жеље и сав тај оптимизам преточе у конкретан приједлог  - рекао је Ескобар.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана