Лајчак и Ескобар: Споразум о ЗСО се мора спровести

Танјуг
Foto: 24sedam.rs

ПРИШТИНА- Специјални представник Европске уније за дијалог Београда и Приштине Мирослав Лајчак и специјални изасланик за Западни Балкан Габријел Ескобар оцијенили су данас у Приштини да се бриселски споразуми постигнути у дијалогу морају спровести, међу којима и споразум о фомирању Заједнице српских општина, преноси приштински "Репортери".

Лајчак и Ескобар су истакли да током ове године очекују већу динамику у процесу дијалога између Приштине и Београда, изражавајући истовремено наду да ће бити постигнут споразум који би погодовао и једној и другој страни.

Ескобар је указао да САД нису дио дијалога и преговора.

"Нисмо дали писане приједлоге нити желимо било шта да намећемо, али двије стране морају да имају јасне визије", изјавио је Ескобар.

Говорећи о формирању ЗСО, Ексобар је рекао да не би требало да постоје модели који угрожавају суверенитет Косова.

"Став САД није да намеће било шта објема странама, али ми можемо помоћи", изјавио је Ескобар на заједничкој конференцији за новинаре са Лајчаком.

Ескобар: Није намјера САД да бирају модел споразума Београда и Приштине

На конференцији за новинаре у Приштини са представником ЕУ за дијалог Мирославом Лајчаком, Ескобар је рекао да нормализацију односа Београда и Приштине треба препустити дијалогу и изразио оптимизам у погледу постизања споразума.

"Мислим да је у овој улози специјалног представника важно да у првој посјети Косову покажемо јединство, посвећеност дијалогу, свјетлијој будућности и Србије и Косова", изјавио је Ескобар, наводећи да је имао веома продуктивне састанке током посјете Косову.

"На крају овог процеса надамо се да ће резултат бити добро решење за обе земље. Увјерен сам да ћемо, на основу ствари како изгледају сада и уз посвећеност наших партнера и подршку Американаца, успјети у овом процесу", поручио је Ескобар.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана