Лајчак и Ескобар: Неопходно примијенити све постигнуте споразуме

Танјуг
Лајчак и Ескобар: Неопходно примијенити све постигнуте споразуме

БРИСЕЛ- Специјални изасланик ЕУ за дијалог Београда и Приштине Мирослав Лајчак саопштио је да је у разговору са америчким изаслаником за Западни Балкан Габријелом Ескобаром истакнута неопходност примјене свих до сада постигнутих споразума.

Како је навео на свом Твитер налогу, у разговору је постигнута сагласност о значају постизања споразума о модалитетима имплементације.

-Након јучерашњег састанка на највишем нивоу замјеник помоћника државног секретара Габријел Ескобар и ја смо се састали да координирамо наредне кораке прије сљедећег састанка - написао је Лајчак.

Мирослав Лајчак саопштио је да је наставио разговоре са замеником премијера привремених приштинских институција Бесником Бисљимијем са циљем да се, како је навео, ''гарантује да ће све што је договорено бити и спроведено''.

Лајчак је на „Твитеру“ поставио фотографију на којој је са Бисљимијем и изразио задовољство што ће ускоро посjетити Приштину.

-Наставак дијалога са Бесником Бисљимијем. Радујем се мојој скорој посjети Косову да разговарам о модалитетима имплементације -написао је Лајчак.

Указао је на важност договора око имплементационог анекса како би се гарантовало да ће све договорено бити спроведено.

У Бриселу је у понједељак одржана нова рунда дијалога Београда и Приштине, током које су Лајчак и шеф дипломатије ЕУ Јозеп Борел одржали прво одвојене састанке са предсједником Србије Александром Вучићем и премијером привремених приштинских институција Аљбином Куртијем, а затим и заједнички разговор.

Борел је послије састанка рекао да су се Вучић и Курти сагласили да даљи разговори о тексту приједлога ЕУ за нормализацију односа Београда и Приштине нису потребни и да су се обје стране сложиле да примјена плана почне брзо, иако је потребно још разговора како би се договориле појединости.

Вучић је најавио да ће наредни састанак бити одржан 18. марта у Скопљу.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана