Лајчак: ЕУ и Америка морају ићи руку под руку у дијалогу Београда и Приштине

Срна
Лајчак: ЕУ и Америка морају ићи руку под руку у дијалогу Београда и Приштине

БЕОГРАД - Специјални представник ЕУ за дијалог Београда и Приштине Мирослав Лајчак поручио је да у том дијалогу ЕУ мора ићи “руку под руку” са САД и нагласио да “размјена територија није на дневном реду”.

Лајчак је одбио да коментарише гласине о “тајном договору” о размјени територија између предсједника Србије Александра Вучића и предсједника самопроглашеног Косова Хашима Тачија.

“Не радим на основу гласина”, рекао је Лајчак за аустријску агенцију “Апа” и навео да у сваком случају није видио такав план.

Он је нагласио да су САД увијек биле најважнији међународни партнер ЕУ на Космету и да је “апсолутно оптимистичан” да ће договор Београда и Приштине ускоро бити постигнут, преносе београдски медији.

“Циљ је имати правно обавезујући споразум двије стране који разјашњава сва отворена питања, да је у складу са међународним правом и да је прихваћен и признат од обје стране, у региону, али и у свим државама чланицама ЕУ. Нема разлога да се процес одгађа, али на крају је квалитет важнији од брзог договора”, рекао је Лајчак.

Када је ријеч о улози других глобалних играча на западном Балкану, Лајчак је изразио увјерење да “нико не може понудити оно што нуди ЕУ - да читав регион буде дио Европе”.

Он је указао да је криза изазвана вирусом корона “показала да ЕУ мора да буде бржа и видљивија на западном Балкану”.

“ЕУ није увијек била најбржи играч. Међутим, Брисел је најпоузданији и стабилан партнер”, закључио је Лајчак.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана