Лајчак: Ескобар и ја надали смо се бољем резултату наше мисије

Танјуг
Лајчак: Ескобар и ја надали смо се бољем резултату наше мисије

БРИСЕЛ- Специјални представник ЕУ за дијалог Београда и Приштине Мирослав Лајчак објавио је данас на свом Фејсбук профилу да се надао бољем резултату прошлонједељне мисије на КиМ са замјеником помоћника америчког државног секретара и специјалним изаслаником за Западни Балкан Габријелом Ескобаром.

-Путовали смо у регион са циљем да се позабавимо напетом ситуацијом на сјеверу Косова којој смо сви били свједоци током прошле недјеље и истражимо потенцијал за политичко рјешење. На Косову смо се састали са највишим руководством укључујући предсједницу (привремених органа у Приштини Вјосу) Османи, премијера (привремених органа у Приштини Аљбина) Куртија и првог замјеника премијера (привремених органа у Приштини Бесника) Бисљимија. Дискусија је била дуга. Пренијели смо нашу забринутост због ситуације на северу и истакли потребу за хитном деескалацијом - истакао је Лајчак.

Он је потврдио да су и ЕУ и САД тражиле од страна на КиМ хитну деескалацију, превремене изборе уз учешће косовских Срба и повратак дијалогу о нормализацији.

Према његовим ријечима, заједно са Ескобаром успостављен је контакт са опозиционим лидерима косовских Албанаца којима су предочене посљедице тренутне кризе и штета коју она наноси међународном угледу тзв. Косова и упућен им је апел да подрже трагање за политичким рјешењем.

- Ескобар и ја смо се састали и са представницима Српске листе и цивилног друштва, да бисмо чули и њихово мишљење и објаснили им зашто је важно да косовски Срби учествују на новим изборима. Из Приштине смо наставили мисију за Београд где смо имали подједнако дуге, нимало лаке разговоре са предсједником Вучићем - рекао је Лајчак.

Према његовим ријечима предсједнику Србије Александру Вучићу је предочено да би требало да допринесе изласку из садашње кризе.

-Позабавили смо се сложеном ситуацијом Срба на Косову. Посебно смо истакли да, иако сви грађани имају право на миран протест, насиље никада није прихватљиво и не може бити некажњиво - рекао је Лајчак и додао да упркос неким позитивним сигналима, тензије и даље расту.

-Сада сам се вратио у Брисел да информишем ЕУ и државе чланице о својим налазима и наредним корацима. Настављамо са  напорима да омогуц́имо и подржимо одрживо политичко рјешење - поручио је Лајчак.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана