Лајчак: Чинимо све да не буде барикада и немира

Танјуг
Foto: Косово онлајн

КОСОВСКА МИТРОВИЦА - Специјални изасланик ЕУ за дијалог Београда и Приштине Мирослав Лајчак изјавио је данас да он и специјални изасланик САД за Балкан Габријел Ескобар чине све да не буде барикада и немира и да очекује да 1. септембар буде нормалан дан.

Лајчак је то рекао после састанка са представницима Српске листе и градоначелницима са сјевера Косова и Метохије наводећи да су скоро два сата детаљно разговарали о свим важним темама и многим стварима и да се њихова мисија наставља.

-Одавде идемо за Београд и имамо састанак са предсједником Србије Александром Вучићем и да онда видимо да ли смо успјели и гдје се тренутно налазимо у разговорима - рекао је Лајчак.

Лајчак је рекао да је састанак са представницима Срба био веома важан.

-Ово је био веома важан састанак за нас са представницима Срба на Косову, да они чују од нас шта је циљ наше мисије, а да ми од њих чујемо каква је атмосфера и каква су њихова очекивања. Каква год одлука да се донесе, Срби су у центру те одлуке, јер свака лоша одлука погоршава њихов живот, а свака добра побољшава услове живота - поручио је Лајчак.

На новинарско питање да ли је истина да су он и специјални изасланик САД за Западни Балкан Габријел Ескобар тражили од Приштине да примјену одлуке о таблицама и документима одложи за три мјесеца рекао је да има много спекулација и да не зна ништа о томе.

-Снажна порука међународне заједнице је да 31. августа не можемо да будемо у ситуацији као 31. јула, и зато смо тражили ове састанке као и онај у Бриселу прошле недјеље. Ми радимо све да опет не буде барикада и да се људи не плаше за свој живот - одговорио је Лајчак.

Он није желио да коментарише изјаву косовског премијера Аљбина Куртија да ће од 1. септембра почети примјена мјера реципроцитета.

-Мемојте од мене да тражите да коментаришем појединачне изјаве. Ја сам ту да урадимо све са нашим заједницким пријатељима да нема барикада, да нема немира, да нема повреда и да људи могу мирно да живе. Јесам оптимиста, морам да будем оптимиста, не бих долазио уопште да нисам - рекао је Лајчак.

Лајчак очекује да це 1. септембар бити нормалан дан, а исто тако и скори састанак Вучића и премијера привремених органа у Приштини Аљбина Куртија у Бриселу.

-Треба да се разговара о много ствари. То је био договор - додао је Лајчак.

Новинарима се послије састанка обратио и Габријел Ескобар, који је изразио наду да ће након састанака које ће имати касније данас у Београду моћи да саопшти више детаља.

-Желим само да кажем да смо размотрили забринутост градоначелника. Наша мисија се наставља у Београду. Надам се да ћемо бити у могућности да дамо саопштење у Београду касније данас - рекао је Ескобар.

Лајчак и Ескобар су данас у севјерном дијелу Косовске Митровице разговарали са предсједником Српске листе Гораном Ракићем, као и са градоначелницима четири општине на сјеверу Косова. Састанку је присуствовао и амерички амбасадор у Приштини Џефри Ховенијер.

Лајчак и Ескобар су се јуче у Приштини састали са предсједницом и премијером привремених приштинских институција Вјосом Османи и Аљбином Куртијем, као и са представницима опозиционих странака у парламенту у Приштини.

Након састанка са представницима Српске листе и градоначелницима двојица дипломата путују за Београд, гдје ће се састати са председником Србије Александром Вучићем и директором Канцеларије за КиМ Петром Петковићем.

Одборници општина Сјеверна Митровица, Звечан, Лепосавић и Зубин Поток изјавили су јуче у заједничкој декларацији да предсједнику Србије Александру Вучићу дају подршку да у наредних седам дана пронађе компромисно, одрживо и дугорочно рјешење за проблем регистарских таблица и личних карата кроз дијалог, а у складу са интересима грађана уз очување мира, стабилности и сигурности.

У исто врИЈеме, командант Кфора генерал-мајор Ференц Кајари обавИЈестио је Аљбина Куртија о ангажовању међународних војника на сЈеверу Косова и њиховим „додатном припремама“.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана