Лајчак: Циљ ЕУ да се избјегну тензије

Срна
Лајчак: Циљ ЕУ да се избјегну тензије

ПРИШТИНА- Посредник ЕУ у дијалогу Београда и Приштине Мирослав Лајчак изјавио је да је данас са премијером самопроглашеног Косова Аљбином Куртијем разговарао о пререгистрацији возила са српских на локалне таблице на сјеверу Косова и Метохије, додајући да је одлука о помјерању рока на Приштини и да неће да је коментарише.

"Нећу да износим детаље, али састанак са Куртијем је био веома конструктиван и веома користан и напредујемо у нашим разговорима. То је вјероватно оно што могу да кажем", рекао је Лајчак новинарима у Приштини.

Лајчак је истакао да је циљ ЕУ да избјегне било какву врсту тензија, наводећи да исти циљ имају и званичници САД.

Он је потврдио да је француско-њемачки приједлог био тема у разговора које је водио са Куртијем, одбивши да изнесе детаље.

"Разговарали смо о њемачком предлогу, али то не помаже процесу ако улазим у детаље. То су осјетљива питања и ја сам у контакту са обојицом, Куртијем и /предсједником Србије Александром/ Вучићем", рекао је Лајчак.

Он каже да је за наводни њемачки нацрт статута Заједнице српских општина чуо из медијима и да то није подстакнуто од ЕУ.

"У реду је ако неко жели да предложи нацрт, али ми то ни од кога нисмо тражили. И што се нас тиче, ради се само о још једном папиру који је продукт невладиног сектора. То је потпуно одвојено од нашег процеса нормализације и од оног шта ми званично радимо и генерано гледано од дијалога", појаснио је Лајчак.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана