Квинта и ЕУ: Подршка дијалогу Београда и Приштине

Срна
Foto: Instagram

БЕОГРАД - Амбасадори Квинте и шеф Делегације ЕУ у Србији данас су на састанку с предсједником Србије Александром Вучићем исказали снажну подршку обнови дијалога Београда и Приштине и изразили оптимизам да ће он дати јасне резултате за грађане у региону.

Амбасадори су изразили забринутост због поновног пораста броја обољелих од вируса корона и исказали спремност да и даље помажу Србији у рјешавању будућих потреба, саопштено је из Прес службе предсједника Србије.

У саопштењу се наводи да су амбасадори поздравили намјеру предсједника Србије да формира нову и инклузивну Владу са јасним мандатом у погледу тежњи Србије ка чланству у ЕУ.

Они су истакли да су поштовање владавине права, посебно слободе окупљања и слободе медија, од суштинског значаја за пут Србије ка ЕУ, додаје се у саопштењу.

Вучић се састао са највишим дипломатским представницима Италије, Њемачке, Француске, САД и Велике Британије и шефом Делегације ЕУ у Србији Семом Фабрицијем.

Предсједник Србије је са амбасадорима “разменио мишљење о актуелним темама”, попут обновљеног дијалога између Београда и Приштине и европског пута Србије, наводи се у саопштењу.

На састанку су размењена мишљења и о текућим консултацијама о будућој Влади, које Вучић води са представницима парламентарних политичких странака.

Вучић је истакао да је Србија заинтересована за интензивирање политичког дијалога и економске, као и друге сарадње са земљама Квинте.

Он је рекао да потпуно разумије што је Њемачкој, која предсједава ЕУ у веома тешком периоду, у фокусу питање пандемије и сузбијање њених посљедица, “али да се нада да ће и проширење ЕУ остати на агенди”.

Вучић је захвалио ЕУ за финансијску подршку за борбу против пандемије, као и на спремности да помогне отклањање њених економских посљедица.

Он је захвалио за подршку и земљама Квинте које нису чланице ЕУ – САД и Великој Британији.

Вучић је исказао задовољство снажном подршком за наставак дијалога Београда и Приштине.

Он је додао да разговори /Београда и Приштине/ нису били лаки, “јер у овом тренутку између Београда и Приштине постоје разлике у приступу”.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана