Кустурица: Мећавник и Дрвенград нису угрожени

Срна
Кустурица: Мећавник и Дрвенград нису угрожени

БЕОГРАД - Славни режисер Емир Кустурица изјавио је да Мећавник и Дрвенград нису угрожени пожаром, који је прије три дана захватио Мокру Гору, те да очекује да ће у току дана вјероватно бити потпуно угашен.

Кустурица је навео да је ватрена стихија, која је у суботу, 31. јула, захватила брдо Брезовица у близини Мокре Горе, могла стићи и до Мећавника и Дрвенграда, али је захваљујући брзој реакцији ватрогасно-спасилачких јединица, пожар локализован.

Он је рекао за "Спутњик" да је пожар локализован након готово 48 часова велике битке на брду Брезовица, те да је спријечено да ватра и њено разарајуће дејство угрозе Мокру Гору.

Кустурица је навео да је најгоре спријечено, захваљујући доброј организацији, Министарству унутрашњих послова /МУП/ Србије, људима из јединица за ванредне ситуације, односно људима који се професионално баве гашењем ватре, те хеликоптерској јединици.

Он је нагласио да локализовање пожара на Мокрој Гори представља добар примјер сарадње ватрогасно-спасилачких јединица с надлежним органима локалне и републичке власти.

"Срећна околност је да је велики пожар локализован захваљујући томе што га је ватрогасна јединица видела на вријеме и што смо имали разумијевање и огромну подршку", рекао је Кустурица.

Према његовим ријечима, Мећавник и Дрвенград нису близу пожара и људи се ту најнормалније одмарају.

Он је додао да је, према грубим процјенама, у ватри страдало око 50 хектара шуме, махом четинарске.

Пожар је избио на подручју Брезовице на Мокрој Гори, а гашење ватре су у великој мјери отежали јак вјетар и висока температура.

На подручје захваћено ватром упућени су ватрогасци-спасиоци из 10 градова Србије са тешком механизацијом, аутоцистернама и возилима за гашење шумских пожара, 78 припадника специјализоване јединице цивилне заштите, као и припадници добровољних ватрогасних друштава.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана