Куртијеве фрустрације опасне по мир

 Вељко Зељковић
Куртијеве фрустрације опасне по мир

СЕВЕРНА МИТРОВИЦА - Тензије због увођења нових регистарских таблица. “Посјета” косовске полиције винарији Срђана Петровића из Велике Хоче. Хапшење бившег полицајца Дејана Пантића на Јарињу. Упад са дугим цијевима специјалних косовских полицијских снага на сјевер Косова. Скидање српске заставе на Газиводама. Шта је сљедеће?

Таман када су ријешени или одгођени горући проблеми у вези са најприје укидањем српских докумената на КиМ па онда кажњавања власника возила без РКС таблица и на крају избора на сјеверу Косова упаљена је нова шибица која пријети да изазове потпуни хаос, па чак и оружани сукоб на Косову.

С овим страхом свакодневно живе Срби са простора КиМ, истичу за “Глас Српске” представници “седме силе” из ове јужне српске покрајине поводом нове егзистенцијалне и безбједносне кризе коју је својим потезима поново изазвао премијер такозване владе Косова Аљбин Курти.

Према ријечима новинара Дарка Димитријевића са Радија Гораждевац иако је током јучерашњег дана дошло до привидног смиривања ситуације, страх код обичних људи је и даље присутан и видљив у њиховим очима због великог присуства косовских специјалних снага.

 - Откако је на власт дошао Курти Приштина не показује никакве знаке разумевања за српску заједницу. С њим је немогуће водити нормалан разговор и дијалог, поготово не о формирању Заједнице српских општина, што је међународна обавеза власти у Приштини. Његов крајњи циљ је да, како Курти каже, ослободи сјевер КиМ. Па нису Срби пали с неба. Од кога он то ослобађа, када на северу КиМ живи 99 одсто Срба - запитао се Димитријевић.

Наводи и да се боји његових наредних потеза и да није оптимиста када је у питању смиривање ситуације на КиМ, јер, како је истакао, Куртијева мржња према Србима има дубоке коријене, који сежу још од његовог хапшења 1999.

- Не знам колико је људима познато он је у марту 2000. године, пред судом у Нишу, био осуђен на 15 година затвора због угрожавања територијалног интегритета тадашње СР Југославије и тероризма. Мислим да он од тада вуче данашње фрустрације. Зато нисам сигуран да са овим косовским властима има приче о будућности Срба на овим просторима – казао је он.

Додао је и да је разум више него икад потребан, јер су Срби и Албанци осуђени да живе, ако не заједно, онда једни крај других.

- Треба што прије спустити лопту на земљу и смањити тензије, али, као што сам већ рекао, бојим се да с Куртијем то није могуће те није искључено да он изазове и неку безбедносну кризу и у јужним српским енклавама - казао је он.

Новинар Телевизије “Мост” из Звечана Лазар Стевић рекао је да је ситуација на барикадама током јучерашњег дана била релативно мирна.

- Људи са барикада кажу да ће бити истрајни, јер оне нису постављене ради ескалације сукоба, него због мира и да би се Срби спасили од терора Куртија који је последњих месец дана учестао не само на северу него и на југу наше покрајине - каже овај новинар из Звечана.

Објашњава да је ситуација и даље доста напета због, прије свега изјава које су могле да се чују из Приштине и очекивања да ће Курти и специјалне јединице разбити постављене српске барикаде на сјеверу Косова.

- Оно што смо могли чути од људи јесте да их је утешила изјава председника Србије Александра Вучића, који је рекао да је добио гаранције КФОР-а да неће бити упада на север и разбијања барикада. Приметне су њихове снаге око барикада. Дођу, обиђу и сликају. Приметни су и њихови хеликоптери који надлећу положаје где су барикаде - каже Стевић.

Додаје и да би можда било најбоље да КФОР преузме контролу над ситуацијом и буде гарант безбједности Србима на сјеверу КиМ, истичући да је то оно што српски народ очекује, да се РОСУ повуче и да КФОР преузме бригу о Србима.

Коментаришући упад јединица РОСУ на језеро Газиводе Стевић је казао да је екипа Телевизије “Мост” покушала да дође до језера, али да су били спријечени.

Према ријечима предсједнице Удружења “Мајка девет Југовића” из Грачанице Светлане Стевић српски народ на Косову је већ 20 и више година изложен систематском притисцима, малтретирању и планском погрому.

- Прво је било узурпирање и уништавање српске имовине. Сада су почели и са неоснованим хапшењем и слањем наоружаних припадника специјалних полицијских снага. Север Косова је трн у оку Куртију и он то не крије. Али верујем да ћемо и ово некако преживети. Не смемо одустајати. Ако се одрекнемо Косова, одрекли смо се себе - истакла је Стевићева.

Предсједник Српске листе Горан Ракић поручио је да српски народ са ових простора само жели да сачува своја огњишта и мир и тражи да престане лов на Србе, наводећи да је све што се посљедњих дана дешава на сјеверу само српска реакција на једностране потезе Приштине.

Због тешке ситуације на КиМ током јучерашњег дана огласио се и државни врх Србије. Предсједник Александар Вучић најавио је да ће Влада Србије у четвртак донијети одлуку о слању захтјева КФОР-у да буде обезбијеђено присуство српских снага на сјеверу КиМ.

- Чинимо све да очувамо мир. Молимо још једном Приштину да невине Србе пусте на слободу и да више не шаљу косовску полицију, поготово не наоружану дугим цевима на север КиМ. На то немају никакво право. Не желимо сукоб. Молимо да уваже наше захтеве - поручио је Вучић.

Предсједник Скупштине Србије Ивица Дачић нагласио је а Србија неће бити виновник никаквих инцидената, нити ће давати повод за било какву интервенцију те позвао на поштовање свих међународних споразума, укључујући и Резолуцију 1244, указујући на то да ситуација на КиМ не може да буде рјешавана једностраним актима, као што то Курти ради.

- Надамо се да неће доћи до ситуације да Србија мора да разматра друге потезе - рекао је он и подсјетио да Србија има три црвене линије.

Нагласио је да Београд неће поново разговарати о ЗСО, да не размишља нити жели да буде призната независност тзв. Косова, ни дозвољено чланство у УН, као ни физички напади на Србе на КиМ.

Министар одбране Србије Милош Вучевић рекао је да ће Србија заштити суверенитет и безбједност свих својих грађана, али и да ће власти бити мудре и одговорне и неће насјести на најновије Куртијеве провокације.

- Спремни смо апсолутно да пошаљемо своје снаге. Србија због стања на терену тражи да буде активирана та клаузула резолуције СБ УН и тако сачувана безбедност Срба и српске имовине, цркава и манастира - рекао је Вучевић.

Иначе барикаде на неколико мјеста на сјеверу КиМ постављене су након хапшења бившег припадника косовске полиције Дејана Пантића. Блокирање пута од стране Срба потом је био повод да у суботу буду затворени и гранични прелази према Србији.

Пријетње “Олујом”

Адвокат Том Гаши навео је поводом тренутне ситуације на сјеверу КиМ да су Срби и Александар Вучић заборавили хрватску операцију “Олуја” те да се она може поновити и на КиМ. Овај познати адвокат је на свом “Фејсбук” налогу написао да су “Шкиње” (погрдни назив са Србе) заборавили “Олују”.

- Треба да се подсјете да се лако може поновити и у албанској верзији. Вучић ништа није научио од свог духовног шефа Милошевића - додао је Гаши.

Провокације

Припадници специјалних јединица косовске полиције посљедњих неколико дана на друштвеним мрежама објављују своје фотографије којима се хвале како су ушли на сјевер Косова. На фотографијама снимљеним на улицама Северне Митровице, Звечана, Зубиног Потока и Лепосавића виде се најчешће маскирани припадници полиције са руком на обарачу. Те фотографије на друштвеним мрежама прате бројни коментари подршке екстремних Албанаца, а у некима од њих се позива и на “коначни обрачун са Србима”.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана