Куртијев приједлог: Ванредни избори на сјеверу КиМ, али прије тога кривично гоњење

Танјуг
Foto: Анадолија

ПРИШТИНА - Премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти изјавио је данас да је међународним представницима предао свој приједлог од пет тачака за рјешење ситуације на сјеверу Косова и Метохије, међу којима је и расписивање ванредних избора на сјеверу.

Он је, међутим, на прес конференцији, као прву тачку свог приједлога навео "спровођење закона" у четири општине на сjеверу, као и "идентификацију и кривично гоњење" оних који су напали полицију, припаднике КФОР-а и новинаре.

Сљедећа тачка је да се, према његовим ријечима, "криминалне групе" повуку са сјевера покрајине и да се зауставе њихове, како је навео, "криминалне активности".

Курти, такође, предлаже да такозвана косовска полиција, КФОР и ЕУЛЕКС на сваких 15 дана спроводе заједничке безбједносне процјене.

Тек као четврту тачку он је истакао да ће приштинска влада, "у координацији са свим актерима", расписати ванредне изборе у четири сјеверне општине, који ће, како је рекао, бити одржани у "слободној и демократској атмосфери".

Курти је, такође, предложио да се Београд и Приштина "одмах врате дијалогу" у коме ЕУ обезбјеђује спровођење постигнутих договора и да се "у наредној седмици организује састанак на високом нивоу". Он је изјавио да је о приједлогу од пет тачака разговарао са високим представником ЕУ Јозепом Борелом и изаслаником за дијалог Мирославом Лајчаком.

Прије конференције за медије Курти се у Приштини састао са амбасадорима земаља Квинте.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана