Курти: Tреба још много времена до закључка у разговору о ЗСО

Срна
Курти: Tреба још много времена до закључка у разговору о ЗСО

ОХРИД - Премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти изјавио је у Охриду да су у току разговори о Заједници српских општина (ЗСО), али да треба још много времена да би се дошло до коначног закључка и поновио да у уставу (самопроглашеног) Косова не постоје општине формиране на основу националне и етничке припадности.

- У анексу пише одмах да почињемо са разговорима о самоуправи српске заједнице. Српска заједница и Заједница срских општина нису иста ствар. Ти разговори су у току, већ смо их почели, али треба још много да бисмо дошли до коначног закључка - рекао је Курти касно синоћ послије вишечасовних разговора се предсједником Србије Александром Вучићем, шефом дипломатије ЕУ Жозепом Борељом, специјалним изаслаником ЕУ за дијалог Београда и Приштине Мирославом Лајчаком.

На питање новинара да ли ће почети са формирањем Заједнице српских општина, Курти је одговорио да у споразуму, који је потписао бивши премијер привремених институција у Приштини, није ријеч о Заједници српских општина, него о “заједници општина са већинским српким становништвом”.

Он је додао да не постоје на Косову општине по националној припадности.

- Општине припадају грађанима и приједлог бившег финског предсједника Мартија Ахтисарија је такав да је општина веома јака на Косову. Грађанин Косова не може без општине, таква је архитектура и структура Ахтисајевог приједлога. Неке од општина имају и веће надлежности у оквиру позитивне дискриминације и зато наш устав, који као суштину има Ахтисаријев предлог, не дозвољава да се омаловажава општина - рекао је Курти.

Он је додао да члан 10 Основног споразума, који, како тврди, “подразумијева де факто међусобно признање између Косова и Србије”, значи да ће се спровести свих 39 споразума, а у оквиру тих споразума су и они из 2013. и 2015. године.

- Али било какво спровођење тих споразума нити може, нити мора да буде у супротности са нашим уставом и законом - навео је Курти.

Он је рекао да се на Космету мора што прије покренути рјешавање питања несталих особа и да на тој територији има тренутно 1.617 несталих, од којих су, како каже “огромна већина Албанци, али има и Срба и Рома”.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана