Курти: Спреман сам да разговарам са Вучићем само у контексту европског плана

ГС
Курти: Спреман сам да разговарам са Вучићем само у контексту европског плана

ПРИШТИНА - Премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти рекао је да је спреман да се састане са предсједником Србије Александром Вучићем, али само како би разговарао о француско-њемачком приједлогу.

- Овај састанак може да се одржи у контексту француско-њемачког приједлога. Спреман сам да сједнем и разговарам - рекао је Курти у интервјуу за Јуроњуз Албанија, преноси Танјуг.

Оцијенио је да је француско-њемачки план, који је и Европска унија подржала као преговарачки оквир, “добра основа за даље дискусије и солидна платформа за напредовање”. Додао је, међутим, да се договор о том приједлогу не може постићи без нове рунде преговора и да он није коначан споразум.      

Курти је рекао и да је оптимиста када је ријеч о постизању договора јер је међународно инсистирање појачано, али су, тврди, истовремено у Београду схватили да “не могу да се договоре са мном на штету Косова”. Поновио је став Приштине да у центру споразума о нормализацији односа мора да буде “међусобно признање”.

Каже да је де факто признање веома важно, али да је подједнако важно и де јуре признање.

- Сматрамо да је признање пет држава ЕУ које још нису признале Косово веома важно. Дакле, ако не можемо да имамо мјесто у Уједињеним нацијама, као што су добиле двије Њемачке, морамо да дамо све од себе да на нашој страни буду Шпанија, Словачка, Грчка, Румунија и Кипар. Постало је бесмислено да нас пет од 27 земаља Европске уније и четири чланице НАТО-а не признају ни 15 година након проглашења независности - навео је Курти.

Када је ријеч о Заједници српских општина, поновио је да она није прошла “тест” тзв Уставног суда и да је то једини од 33 споразума потписана у Бриселу који је поништен на суду.

Курти тврди и да Србија није испунила две трећине тих споразума. Према његовим речима, то није главни проблем, већ да прво треба решити питање националних мањина у, како каже, “нашим земљама”.

Још једном је изнео став да ако Београд тражи ЗСО на КиМ, исто треба да примени и за албанску мањину у Србији.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана