Курти: Руља да се врати у Србију или иде у затвор на Косову

ГС
Курти: Руља да се врати у Србију или иде у затвор на Косову

ПРИШТИНА- Премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти изјавио је да за рјешење за тензија на сјеверу Косова и Метохије постоје два пута – први да се људи повуку са улица и онда смањи број полицајаца и други да се брзо, у потпуности примијене договорени споразуми.

-Постоје два пута, владавина права и да се руља врати у Србију или у затвор на Косову, а онда да се смањи број полицајаца у зградама општина. А други пут је да се брзо, у потпуности, безусловно и без одлагања примијени основни споразум - рекао је Курти на форуму “Глобосек '23” у Братислави.

Курти је рекао да се напорно ради на проналажењу рјешења за ситуацију на северу КиМ, пренијела је Коха.

Курти је навео да сматра да је присуство полиције на сјеверу разумно све док постоје, како је навео, “банде на улицама”.

Синоћ је за ЦНН рекао  “немамо посла са мирним демонстрантима, него с криминалним бандама, екстремистима, ултранационалистима деснице, које Београд плаћа и наређује, а који се диве Путину“.

-То је фашистичка милиција која је напала наше полицајце, КФОР, али и новинаре на терену. Није могуће да нема градоначелника у општинама. Власт на Косову се не осваја шок бомбама, злочинима, насиљем, већ се осваја изборима - рекао је Курти, пренио је “б92”.

Курти је устврдио да “постоји на десетине снимака и фотографија које показују да је српска полиција на првој линији фронта оних који протестују“.

-Неки долазе са сјевера, а неки из Србије. Косово је демократска република, Србија је проруска аутократија. Нема ту много демократије. Наредили су тамошњој жандармерији да дође и направи нереде на сјеверу Косова - додао је премијер самопроглашеног Косова.

Упитан зашто је послао полицију у сјеверне општине, Курти је рекао да у свакој општини има полицајаца. Он је, међутим, рекао да ће бити све већег броја све док “испред зграде буде насилних насилника”.

-Желим да имам полицајце који штите владавину права, одржавају ред. Општине би требало да буду за све, а не за паралелне структуре Србије - рекао је Курти.

Такође је закључио да не може бити привилегија за мањину на Косову, само да “Србија тугује и жали се због губитка Косова 1999. године када је НАТО интервенисао”.

-Косово је прича о успјеху интервенције НАТО-а и то забрињава Београд и Кремљ - закључио је Курти, а пренио  сарајевски портал “Кликс".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана