Курти: Први септембар ће бити нормалан дан

ГС
Foto: Агенције

ЛОНДОН- Премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти тврди да није забринут, да ће 1. септембар, за када је одложена његова одлука о обавезном издавању улазно-излазних докумената, бити нормалан дан, а не искључује ни могућност другачијег договора током предстојећег сусрета са предсједником Србије Александром Вучићем у Бриселу.

„Први септембар биће нормалан дан на граничним прелазима - или ћемо издавати улазно-излазна документа, или ће их обје стране укинути", казао је Курти у интервјуу за BBC на српском језику.

Не искључујући ту могућност, Курти који посљедњих дана даје бројне интервјуе страним медијима, каже да се нада да ће о томе са предсједником Вучићем разговарати у оквиру "актуелне теме".

На питање да ли је то заправо његова преговарачка платформа за бриселске разговоре, Курти тврди да је такав приједлог већ износио предсједнику Србије приликом сусрета у оквиру иницијативе сарадње регионалних лидера Брдо Бриони.

„Рекао сам му - признај документа Косова, а он ми је рекао да је то неприхватљиво јер би тако признао независност. Иако би то било добро, рекао сам му да то није тачно - Словачка, Грчка, Румунија не признају независност, али признају документа Косова", каже Курти.

Приштина ће, каже, наставити кампању за замјену таблица и тврди да је Београд забринут јер мисли да ће људи то прихватити.

Тврди да је замјена таблица у корист Срба са Косова.

"Али јасно ми је да, и кад се процес заврши, то неће бити крај - нама је потребан споразум са Србијом јер је све дјелимично док не постигнемо правно обавезујући споразум о потпуној нормализацији односа, заснован на међусобном признању".

Увјерен је да би до таквог споразума могло да дође у наредних годину - двије дана и сматра да што прије до њега дође то боље.

„Јасно је да је косовско биће здраво, али нису односи Косова и Србије - а ми не преиспитујемо своје биће, као ни све више међународних играча", каже Курти.

На питање да ли би предстојећи сусрет са предсједником Вучићем у Бриселу могао бити историјски, Курти нема конкретан одговор.

„Разговори се воде на два колосјека, а први је састанак лидера гдје ћемо имати двије тачке: елементе генералног оквира за споразум и тренутна питања, а вјерујем и да ћемо ићи управо тим редом. Ове двије тачке јесу веома опште, али ја се надам да ћемо ући у конкретније теме како се разговори буду одвијали", рекао је Курти.

Додао је да је "други колосјек" разговор преговарачких тимова које предводе Бесник Бисљими и Петар Петковић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана