Курти: Приштина инсистира на новом приједлогу и споразуму

Танјуг
Курти: Приштина инсистира на новом приједлогу и споразуму

БЕЧ- Приштина ће у даљем току дијалога са Београдом инсистирати на разговору о општем оквиру споразума и „новом приједлогу ЕУ“, рекао је данас премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти.

„Сматрам да је посљедњи приједлог добра основа за даље разговоре. Видим у њему текст заснован на вриједностима“, указао је он говорећи о немачко-француском приједлогу, који он назива предлогом ЕУ подржаном од Вашингтона, Берлина и Париза.

Курти је, на Бечком економском форуму, изразио наду да ће се дијалог интензивирати и да ће бити завршен правно обавезујућим споразумом, у којем ће кључно бити међусобно признање.

Говорећи о њемачко-француском приједлогу, који он назива приједлогом ЕУ који подржавају Вашингтон, Берлин и Париз, Курти је рекао да је добра основа за даље разговоре и да је то концепт заснован на вриједностима.

„Ја желим споразум на основу вриједности, а ту је ЕУ важна. Не можемо имати споразум са Србијом без ЕУ и САД као посредника и без европске перспективе", рекао је Курти на Бечком економском форуму.

Он је изразио наду да ће се дијалог интензивирати и да ће бити завршен правно обавезујућим споразумом, у којем ће, како је рекао, "кључно бити међусобно признање".

Он је рекао да признање неће бити једина тема споразума, али сматра да мора да има "кључно мјесто", јер би се дијалог без признања "само наставио без договора".

Истовремено је рекао да од европских и трансатлантских партнера очекује да утичу на Србију да "смањи тензије".

Он сматра да је потребно да се Београд дистанцира од Милошевића и од Путина да би, како је рекао, "имали мир и разговоре ка коначном споразуму".

На питање о „Отвореном Балкану“ Курти је рекао да је неопходан европски и демократски Балкан, и да ће, када то постане, бити отворен.

„Ми смо отворени за ЕУ, САД, Велику Британију, НАТО. Не треба да будемо отворенији од тога“, сматра Курти.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана