Курти: Повећати број припадника КФОР, више њемачких војника

Танјуг
Foto: N1

БЕРЛИН – Премијер привремених институција у Приштини Аљбин Курти у интревјуу за њемачки дневник "Велт"заложио се за повећање броја припадника КФОР-а на КиМ, и за већи број њемачких војника него до сада што би, како је рекао, помогло Приштини, јер доприноси одвраћању од пријетњи из Србије и Русије.

КФОР би нам могао помоћи да даље изграђујемо сопствене безбједносне структуре и способности, рекао је Курти у овом, још једном интервјуу за стране медије које даје последњих дана

"Повећали смо одбрамбени буџет за 52 одсто, наше националне безбједносне снаге броје 5.000 припадника и 3.000 резервиста. Али око Косова има 48 српских војних база", рекао је Курти.

Он је поновио тврдње да Србија и Русија тјесно војно сарађују и да је због пријетње из Србије и Русије хитно потребно да се повећа број НАТО војника на Косову.

На питање о недавним мјерама у вези увођења улазно-излазног документа за носиоце српских личних карти, као и пререгистрације возила, Курти је рекао да су те мјере први пут примјењене 1.августа и да је тада, каже, без проблема, издато 2.679 улазно излазних докумената.

Курти је казао да ће те мјере спровести од 1.септембра, "на неодређено вријеме". „Али, спреман сам да Александру Вучићу испружим руку - ако Србија прихвати да одустане од граничних контрола онда ћемо и ми то урадити и онда 1. септембра неће бити нових правила", рекао је Курти.

Он је поновио да ће Приштина ће током јесени или зиме, најкасније до Божића ове године поднијети захтјев за кандидатуру за чланство у ЕУ и рекао да вјерује да ће захтјев бити прихваћен, јер је, тврди, "Косово на Западном Балкану највише продемократска и прозападна земља".

Рекао је да Приштина, кроз Споразум о стабилизацији и придруживање, има добре везе са ЕУ, те навео да је, угрожена безбедност европског континента, послије неоправданог напада Русије на Украјину, угрожена, па би, каже, било важно да Европа у Косову има стабилног партнера на западном Балкану.

„Било би важно да се неко са утицајем у ЕУ подигне и каже - до 2030.треба свих шест земаља западног Балкана да постану чланице ЕУ. То нам је већ 2003.обећано. Нико не мора имати страх од нас, јер свих шест земаља има заједно 18 милиона становника, што је величина Холандије", рекао је он.
 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана