Курти: Потребни нови избори у четири општине на сjеверу

Танјуг
Курти: Потребни нови избори у четири општине на сjеверу

ПРИШТИНА - Премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти обратио се данас видео поруком на српском језику у којој је рекао да су потребни нови избори у четири општине на сјеверу КиМ уз "отворену и слободну" предизборну кампању.

Он тврди да му је жао што су морали да одрже изборе у четири општине на сјеверу "са ниским изласком грађана", и да су се надали да ће Српска листа на њима да учествује.

"Међународна заједница нам је обећала да ће, уколико ми прихватимо охридски анекс, они осигурати учествовање Српске Листе на изборима", тврди  Курти. 

Он је додао да нема моћ да их натјера да се кандидују на изборима и да ће градоначелник Љуљзим Хетеми у Лепосавићу остати док се не изабере нови. 

"У том циљу су нам потребни превремени избори и отворена, слободна, предизборна кампања у четири општине на сјеверу. Без фер и демократске кампање, нема фер и демократских избора", сматра Курти.

Према његовим ријечима, потребна је владавина права а коју, како каже, треба "успоставити заједно", и тврди да се уз владавину права, може постепено смањити број полицајаца у општинским зградама. 

Курти је рекао и да су потребни састанци у Бриселу за, како је рекао "хитно, потпуно, и безусловно спровођење основног споразума из Брисела, чији је саставни дио - охридски анекс".

Курти у обраћању тврди и да је Косово "држава највећег степена демократије" у региону као и да су "урадили много тога за српску заједницу", наводећи рестаурацију неких православних манастира.

Курти тврди и да је тзв. Косово заједничка "држава" и позива да се "крене  у бољу будућност заједно".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана