Курти посланицима: Због међународног признања не могу да одбијем потписане споразуме

Танјуг
Курти посланицима: Због међународног признања не могу да одбијем потписане споразуме

ПРИШТИНА - Премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти рекао је данас у приштинском парламенту да самопроглашено Косово „има своје законске обавезе и да, ако жели да буде међународно признато, не може да одбије споразуме већ потписане у Бриселу“.

Истакао је да је прва тачка анекса била општи споразум и да је вриједило што је Косово дошло до тога.

-Србија је у том споразуму прихватила да третира Косово као једнаку чланицу међународне заједнице. Иако су они прихватили, ја сам скептичан, не вјерујем Србији, јер она тежи да представља нашу земљу - навео је Курти, додајући да према договореном споразуму у Охриду, Србија не смије више да одбија чланство такозваног Косова у међународним организацијама, нити да блокира пут Приштине ка Европској унији.

-Размијенићемо сталне мисије у амбасадама. Србија је све прихватила и ово је де факто признање, јер нам сада и Европска унија гарантује да ће то бити заувијек - казао је Курти.

Како је рекао, постоје споразуми из прошлости који морају да се спроведу, али да је он успио да извуче најбоље, а то је самоуправа српске заједнице, без територијалне аутономије и извршних овлашћења.

-Косово има своје законске обавезе и ја сам лично био против неколико раније потписаних споразума, али настављам да радим за боље резултате - поручио је Курти.

Сви претходни споразуми су имали застоја, али са овим Косово може да напредује, рекао је Курти, напомињући да је договорена самоуправа за српску заједницу.

-Оно у чему смо се сложили јесте да ће то бити једно тијело чији законски мандат неће изаћи из оквира за заштиту права националних мањина у оквирима Савјета Европе. Ми смо отворени да гледамо добре примјере из Европе, да поштујемо добре европске стандарде и добре праксе који нису засновани на територијалности. Ми смо одлучно против етнонационализма, територијалног етнонационализма. Ми смо демокртска Република и супротно је ставовима наше прогресивне владе. Ми ћемо почети са дугим процесом консултација и унутар Косова и са нашим партнерима и са невећинском српском заједницом и другим заједницама како бисмо наставили свеобухватну дискусију о овом питању. Ја никада, никада, понављам никада нећу разматрати ниједан модел територијалне аутономије - рекао је Курти. Он је додао и да не може да избегне дијалог са Српском православном црквом о статусу, али да о томе неће преговарати за званичним Београдом.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана