Курти показао да не жели мир и дијалог, ЕУ да заустави његово безакоње

Срна
Курти показао да не жели мир и дијалог, ЕУ да заустави његово безакоње

БЕОГРАД - Директор Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић рекао је да премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти не жели ни мир, ни дијалог и да ЕУ хитно мора да заустави његово безакоње.

Петковић је навео да је Курти то показао једностраном и противправном одлуком да распусти Управљачки тим, који је израдио и у Бриселу представио нацрт статута Заједнице српских општина.

Он је додао да се мандат Управљачког тима не завршава представљањем нацрта статута Заједнице српских општина, већ има важну улогу у самом процесу формирања ове заједнице све до њеног успостављања.

Петковић је истакао да Куртијево безакоње под хитно мора да заустави ЕУ, јер укидање Управљачког тима води укидању Заједнице српских општина, а самим тим и укидању процеса дијалога.

Управљачки тим је чинило четворо Срба предвођених бившим послаником у Скупштини самопроглашеног Косова Данијелом Вујичић.

Предсједник Србије Александар Вучић изјавио је синоћ у Бриселу да је јасно да Приштина не жели да испуни обавезу о формирању Заједнице српских општина.

Вучић и Курти прихватили су јуче у Бриселу Декларацију, којом су се, између осталог, обавезали да осигурају пуно спровођење обавеза када је ријеч о питању несталих лица, те да блиско сарађују на проналажењу гробница и даљим ископавањима.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана