Курти под притиском Њемачке

Агенције
Курти под притиском Њемачке

ПРИШТИНА – Премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти потврдио је данас да су промијењене безбједносне мјере за робу из централне Србије на административном прелазу Мердаре, односно да ће бити дозвољен улазак робе из централне Србије, али уз појачану контролу.

Курти је на конференцији за новинаре рекао да је министар унутрашњих послова привремених институција јутрос писао директору царине да на једном од административних прелаза буде промијењена мјера безбједности са ограничења на појачану контролу, преноси Газета експрес.

Навео је да ће се појачана контрола и улазак робе одвијати само преко Мердара док не стигну наручени скенери, који су планирани за све административне прелазе. Курти је додао да ће у наредних седам дана бити два веома важна догађаја – састанак ЦЕФТА и самит Берлинског процеса.

Привремене приштинске институције забраниле су улазак робе из централне Србије на АП КиМ 14. јуна 2023. године, након што су припадници МУП-а Србије ухапсили тројицу припадника такозване косовске полиције, јер су илегално прешли административну линију.

До тога је дошло пошто су порасли тензије на сјеверу покрајине, јер је Приштина насилно увела у зграде четири општине градоначелнике Албанце, изабране на изборима на којима Срби, који су већинско становништво на сјеверу АП КиМ, нису учествовали.

Њемачки изасланик за Западни Балкан Мануел Зарацин посјетио је Приштину два пута током септембра и захтијевао од Приштине да укине забрану уласка робе из централне Србије на КиМ и да деблокира ЦЕФТА споразум, а више њемачких званичника упозорило је да ће се Приштина у противном суочити са избацивањем из ЦЕФТА и Берлинског процеса.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана