Курти: Одсуство протеста и пријевремени избори пут ка деескалацији

Танјуг
Курти: Одсуство протеста и пријевремени избори пут ка деескалацији

ПРИШТИНА - Премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти саопштио је, након састанка са помоћником генералног секретара НАТО Томасом Гофусом, да се залаже за нормализацију ситуације, и да су владавина права, одсуство "насилних протеста и криминалних активности", као и пријевремени избори, пут ка деескалацији.

Према његовим ријечима, влада у Приштини је томе "максимално посвећена".

-Међутим, негативне мјере Европске уније према Косову као најдемократскијој земљи Западног Балкана, која је санкционисала руску агресију у Украјини и која се ускладила са спољном политиком ЕУ, довеле су до асиметрије у дијалогу - наводи се у саопштењу Куртијевог кабинета које је пренио Репортери.

Он је додао да је Приштина посвећена пуној сарадњи са НАТО-ом, као и да размјена информација и координација треба да допринесу владавини права на сјеверу КиМ и побољшању безбједносне ситуације.

Курти је захвалио на доприносу и неопходној улози НАТО-а "за ослобођење и безбједност Косова", додавши да тзв. Косово треба "што прије" да постане члан Партнерства за мир.

Он је изразио забринутост због "недостатка јасноће" КФОР-а у вези са догађајем од 14. јуна када су, према његовим ријечима, киднапована три службеника косовске полиције.

Додао је и да је "забринут и због извјештаја да је оружје наводно шверцовано у српске православне цркве колима хитне помоћи''.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана