Курти оптужио Београд за напад, нападаче позвао да се предају

ГС/Агенције
Курти оптужио Београд за напад, нападаче позвао да се предају

ПРИШТИНА - Премијер привремених органа у Приштини Аљбин Курти рекао је у обраћању након инцидента на улазу у село Бањска да је један полицајац изгубио живот, а да је други рањен и да се налази ван животне опасности те је поручио да је тзв. Косовска полиција окружила нападаче и да их позива да се предају.

Страдао је, наводи Курти, полицајац Африм Буњаку, по чину водник, а рањен је Албан Рашити.

- Напади оружаних група и даље трају. Има најмање 30 тешко наоружаних особа који су окружени нашим снагама и упућујем им позив да се предају. Они су ти који нападају нашу полицију. Извршиоци и њихови налогодавци ће бити ухваћени и кажњени - рекао је Курти, послије сједнице Савјета за безбједност која је одржана у Приштини.

Тврди да се нападачи налазе под опсадом Косовске полиције.

Курти је оптужио званични Београд да је финансирао и руководио нападима.

-Наши полицајци су, након што су били ометани на путу, нападнути разним оружјем, укључујући ручне бомбе и пендреке. Данас је тежак дан за нашу земљу. Осуђујемо овај терористички напад. Злочин финансира званични Београд који напада нашу земљу. Ми штитимо и спроводимо законитост и независно Косово. Ми смо на правој страни и ангажујемо се на спровођењу реда и мира -  рекао је Курти.

Курти је такође показао слике џипова без таблица, наводећи припадају лицима која су учествовала у нападу у Бањској. Курти тврди “да лица у униформа без ознака представљају организовану формацију која је дошла да се бори на Косову”.

Конференцији за медије присуствује и замјеник генералног директора тзв. Косовске полиције Фехми Хоти, који је на питање да ли има рањених, рекао да за сада нема информације о томе, али да још има размјене ватре.

Косовска полиција саопштила је да је ноћас у 2.34 јединица за брзу интервенцију граничне полиције примијетила да су на улазу у село Бањска два камиона без регистарских ознака била постављена на мосту и да је улаз у ово село преко моста био блокиран. Када су јединице из станице Звечан стигле до овог мјеста, како су навели, “наишле су на отпор”, два полицајца су упуцана, а један је подлегао повредама.

Курти и предсједница Косова Вјоса Османи за напад на полицајце су јутрос оптужили“српске криминалне банде”.

На сјеверу Косова ситуације је напета, а са терена стижу вијести да се специјалци Косовске полиције са дугим цијевима налазе и у Сјеверној Митровици.

Административни прелаз Јариње од јутрос је затворен из правца Рашке ка Лепосавићу, наоружани полицајци и оклопна возила налазе се на магистралном путу.

Епархија рашко-призренска огласила се саопштењем у којем наводи да најоштрије осуђује најновији напад који се догодио јутрос на северу Косова, и поручила да је “група наоружаних, маскираних људи, упала блиндираним возилом у сам манастир, при чему су провалили манастирску закључану капију”.

Према информацијама приштинских медија на Косово је дошао и специјални изасланик ЕУ за дијалог Мирослав Лајчак.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана