Курти: Бринемо да уклањање барикада не може искључити жртве

ГС
Архива
Foto: АП | Архива

ЛОНДОН- Премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти изјавио је да, како је навео, „брине" да уклањање барикада на сјеверу Косову и Метохији "не може искључити жртве“, пише Гардијан.

У тексту под насловом "Косовски премијер каже да Русија распламсава тензије у Србији док рат у Украјини посустаје", лист наводи да Курти каже да "Приштина због тога жели да буде што је могуће пажљивија како би била сигурна да неће доћи до дестабилизације и да ће постојати релативни мир и безбједност".

"Међутим, ово кршење законитости и уставности не можемо дозволити заувијек. Дакле, да, ово мора да се заврши, што прије то боље”, рекао је Курти.
 

Додао је да се и ЕУ и САД слажу да барикаде треба уклонити, али да су они такође забринути како би Београд то могао да "искористи и злоупотријеби".
 

Курти тврди да Русија подстиче тензије између Београда и Приштине због посустајања рата у Украјини и додаје да је "забринут да би напета ситуација могла ескалирати у корист Владимира Путина с обзиром да су руске и српске снаге извеле 104 заједничке војне вјежбе 2021. године"
 

„Мислим да је брига наших западних партнера и пријатеља веза Београда са Москвом. Не знамо како би оне могле да буду оперативне у случају подизања тензија, ка ескалацији на сјеверу", рекао је Курти, преноси Гардијан.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана