Курт Кох: Да се односи СПЦ и Свете столице додатно унапреде

Танјуг
Курт Кох: Да се односи СПЦ и Свете столице додатно унапреде

БЕОГРАД- Однос Српске православне цркве (СПЦ) и Ватикана је прије свега пријатељски и може додатно да се унаприједи, поручио је вечерас предсједник Папског савјета за унапређење јединства хришћана кардинал Курт Кох, који борави у посјети Србији, а сутра ће се састати с патријархом српским Порфиријем.

-То је мој први сусрет са његовом светости и то је главни циљ моје посјете, да се сретнем с њим у име Католичке цркве, да му честитам на устоличењу и зажелим свако добро - рекао је кардинал Кох за Танјуг, након литургије коју је вечерас служио у Катедрали Узнесења Блажене Дјевице Марије у Београду.

Изразио је задовољство што ће са патријархом разговарати о унапређењу односа двије вјерске заједнице.

-Однос СПЦ и Свете столице веома је лијеп и пријатељски и желио бих да се још више продубе ти односи - поручио је.

Истакао је да би волио да се што боље упозна са српским патријархом и да га саслуша како би сврсисходније водили дијалог о односу СПЦ и Свете столице.

Кардинал је рекао и да је са много страна чуо похвале на рачун српског патријарха о његовој отворености и жељи за дијалогом.

-Зато желим да сутра разговарамо и да чујем све што би он желио да изрази у смислу продубљивања пријатељства између СПЦ и Свете столице и унапређења наше сарадње - објаснио је Кох.

Он је у духу хришћанског јединства одржао вечерашњу литургију и помолио се са вјерницима за уједињење свих хришћана, који, како је истакао, сви вјерују у једног бога, а раздвајају их само догматске разлике.

На питање да ли се може очекивати да Папа Фрањо посјети Србију, кардинал је рекао да не само да је сигуран већ зна колико би папа био срећан и радостан уколико би имао прилику да посјети “ову лепу земљу”.

Међутим, казао је и да се не ради само о папиној жељи за посјетом, већ да томе треба да претходи позив, прије свега, Владе Србије, али и да се с обзиром на то да је Србија већински православна замља очекује позив и од СПЦ.

Кардинал Кох се данас у оквиру тродневне посјете Србији састао и са свештеницима Београдске надбискупије и одржао предавање на тему 1.700 година од првог екуменског Никејског сабора и о заједничком слављу Васкрса хршћанских цркава Истока и Запада.

Ово није први пут да је кардинал Кох посјетио Србију, с обзиром да је у њој боравио прије седам година, када се састао са тадашњим предсједником Србије Томиславом Николићем и шефом српске дипломатије Ивицом Дачићем.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана